Доступність посилання

ТОП новини

Тбілісі закликає світ засудити подорож Медведєва


Депутати парламенту Грузії сьогодні одностайно ухвалили «Заяву у зв’язку з незаконним в’їздом президента Російської Федерації Дмитра Медведєва на окуповану Росією територію Грузії».

Автори заяви, яка складається із семи пунктів, закликають світову спільноту надати «правову оцінку незаконному в’їздові президента Росії до Цхінвальського регіону», вимагати від Росії звільнити грузинську територію і повністю виконати угоду про припинення вогню, якої було досягнуто у серпні 2008 року за посередництва ЄС.

У понеділок цього тижня президент Росії відвідав з неоголошеним візитом Південну Осетію, де зустрівся з фактичним президентом цієї самопроголошеної республіки Едуардом Кокойти.

Офіційний Тбілісі гостро засудив цей візит. Президент Грузії назвав його «аморальним».

У сьогоднішньому тексті заяви грузинських парламентаріїв слово «візит» було замінене на слово «в’їзд», оскільки, на думку депутатів, «слово візит не відповідає тому, що мало місце кілька днів тому», – повідомив голова грузинського парламенту Давід Бакрадзе. «Таємно і ховаючись в’їхати на окуповану територію – це не є візитом. Тому в назві ми повинні це передбачати», – заявив Бакрадзе.

В останньому пункті заяви парламент Грузії закликає міжнародну спільноту «вимагати від Росії утримуватися від таких дій, які створюють загрозу суверенітетові і територіальної цілісності Грузії та інших сусідів Росії».

Заява буде надіслана всім головам парламентів країн-друзів Грузії, а також урядам країн Євросоюзу і США та міжнародним організаціям, у тому числі ООН, ЄС і ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG