Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки політичного сезону. Журналістський клуб


Артем Горячкін, Яніна Соколовська
Артем Горячкін, Яніна Соколовська

Гості Свободи: Заступник головного редактора газети «Левый берег» Артем Горячкін та головний редактор газети «Известия в Украине» Яніна Соколовська

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віталій Портников: Чи дійсно Ви, Яніно, вважаєте, що завершився політичний сезон в Україні? Чи ще можемо чекати, не зважаючи на таку спеку, нові якісь намагання провідних політичних сил попіаритися за рахунок опонентів?


Яніна Соколовська: Я так розумію, що зараз тільки старт, що нас ще чекають багато цікавих подій.

І найцікавіше буде десь не в Раді, а саме десь по закутках, по якихось, як вони кажуть, ланах…

- Це Гавайї. Ці лани – це…

Яніна Соколовська:
Ні, вони кажуть лани. Треба збиратися на ланах, вести якісь перемовини, домовлятися.

- Є їм зараз про що домовлятися?

Артем Горячкін: Звичайно, що є. Вони домовляються про те, як зробити таким чином, аби президентські сили не вплинули на їхню розстановку сил. Зробити все, аби в результаті президентських виборів нічого для них не змінилося кардинально.

І ті перемовини, за якими ми так слідкували, мабуть, останні місяці тому назад стосовно широкої коаліції… Головна мета їх була яка? Законсервувати на певний період статус-кво.

По суті це повторення 2004 року, коли робилося все, аби від прізвища майбутнього президента теж нічого не змінилося. І наслідком стала політреформа.

В принципі зараз, мабуть, повторюється те саме, лише з тією різницею, що є тепер коаліція, є більшість, тобто трохи інша політична система, ніж була в 2004 році. Але в принципі політичні гравці і їхні цілі, мені здається, не дуже змінилися.

- А є взагалі можливості, Яніно, якось розконсервувати політичну систему?

Хто це має робити? Я не знаю… Там громадянське суспільство, якого немає? Преса, яка тільки чекає на прибутки від президентських перегонів? Молоді політики, які ніяк не можуть дочекатися, поки їм старші люди звільнять місця?


Яніна Соколовська: Молоді політики – це якийсь такий немолодий вже анекдот, бо вони такі молоді і такі політики, що я навіть не бачу сенсу про це й розмовляти.

Але щодо статусу-кво, то я не вважаю, що Тимошенко і Януковича влаштовує нинішній порядок речей. Вони будуть обидва змагатися за президентство.

Тут ще й зараз вийшов з пропозицією Литвин, що, може, нам й взагалі не потрібен інститут президентства чи, може, нам вже треба перейти до парламентаризму…

- Ну, це вже не новина.

Яніна Соколовська: Але зараз воно все це промовляється.

Тому я не думаю, що зараз буде така тиша в нас.

Артем Горячкін: Взагалі доки вони всі не зареєструються в ЦВК, говорити про те, хто йде, а хто не йде в президенти, мені здається, що зарано – всяке може бути.

- Тобто, може виникнути ситуація, коли цих кандидатів, яких ми вже вважаємо кандидатами, навіть якісь тут ефіри проводимо з ними, що вони не будуть балотуватися?

Яніна Соколовська:
Та будуть вони балотуватися, бо в них виходу іншого немає. Інакше це політична смерть.

- Віктор Ющенко буде балотуватися?

Яніна Соколовська: Обов’язково.

Артем Горячкін: Він обов’язково. Думаю, за будь-яких обставин. Це для нього…

- Юлія Тимошенко теж?

Яніна Соколовська: І він буде балотуватися не на президента, а на батька нації. Це йому буде найскладніше.

- А батька нації взагалі обирають? Може, батька нації, як Володимир Путін в Росії, просто призначають рішенням виконкому певної організації політичної?

Яніна Соколовська:
Яніна Соколовська
Зважаючи на адмінресурс, який зараз вже є, і на ті рекогносцировки, які вже пішли по регіонах, я думаю, що будуть намагатися призначити.

- Які перспективи взагалі в президента от в новому політичному сезоні?

Йому ж практично залишиться працювати, якщо починаючи з вересня, це ж півроку. І от що президент має робити ці півроку? Просто очікувати, поки його переоберуть, чи якісь дії активні робити, щоби вже створити певну систему, через яку не зможе перейти жоден з його наступників?


Артем Горячкін: Йому нав’язують роль технічного кандидата, від якої він постійно змушений відкараскуватися. Він ще намагається виїхати все-таки на образі месії.

Але в принципі чого я кажу, що не слід поспішати з висновками? Якщо все-таки будуть досягнуті певні домовленості, то цілком не виключено, що його кандидатура буде підтримана широким колом політичних сил. Якщо буде досягнутий компроміс. У нас це можливо. Чому б ні?

Адже не варто забувати, що в принципі…. Знову ж таки повертаючись до політреформи, яка була ухвалена в грудні 2004 року, в квітні цього ж року була тими ж людьми, які за неї голосували, провалена, ними ж самими. Тобто, тим же самим Ющенком, який за неї потім й голосував в грудні 2004 року.

Тобто, за півроку змінилося багато. Тому не слід виключати, що за ці півроку теж може багато що змінитися.

Яніна Соколовська: Я не думаю, що слово «працювати» стосується Ющенка. Скоріше це фантазувати, мріяти, вважати себе якимсь там великим царем чи, може, якимсь наступним Путіним тільки на українських ланах.

Артем Горячкін: Або героєм козацького народу. Йому сьогодні вручили це звання.

- Добре. З Ющенком, можна сказати, ми підбили певні підсумки. Він – герой народу.

А от Юлія Тимошенко. Вона - героїня народу?


Артем Горячкін: Княгиня.

- Княгиня Ольга наших днів.

Яніна Соколовська:
Ні, Юлія Тимошенко вже сказала, що це саме вона розбудовує козацьку українську державу, бо саме їй люди передали козацький прапор у Харкові.

- Яніно, я не хотів би, щоб ви мене звинувачували в якомусь там антифемінізмі, чогось таке, але жінок на Січ не пускали.


Яніна Соколовська: Але Юля, мабуть, вже вважає, що вона не жінка, а політик-чоловік.

- Юлія Тимошенко реально може сподіватися, що ці економічні негаразди, які будуть реальною проблемою для України восени, вони не зменшать її шансів не просто брати участь, а перемогти, головне – вийти у другий тур президентських перегонів?


Артем Горячкін: Я думаю, що вона всіляко намагатиметься, оскільки вона дуже медійна персона. Напевне, найбільш медійна, яка вдається до різноманітних піарпропагандистських заходів.

Артем Горячкін
Все-таки її образ намагатимуться, напевне, відмежувати від економічних негараздів, не зважаючи на те, що в принципі вона очолює уряд, який за це все й відповідає.

Тому слід очікувати, як на мене, власне якісь кампанії. Грамотні чи не грамотні? Подивимося. Але їх мета буде відбілити, відкараскатися від…

- До речі, зараз з’явився в ЗМІ такий жорсткий варіант промови Юлії Володимирівни…

Яніна Соколовська: Який вона, начебто, забула…

- …почитати.

Але цікаво інше. Тут проблема кадрової політики. Якщо дійсно всі ці слова були написані для діючого прем’єр-міністра і помічниками, і радниками, і спітчрайтерами, то виникає питання, хто підбирає всіх цих людей, які можуть просто поставити хрест на політичній кар’єрі шефа?


Яніна Соколовська: Наскільки ми бачимо, вона їх підбирає сама.

- В цьому і є питання.

Яніна Соколовська: І, мабуть, їй хочеться чогось радикального, щоб відрізнятися.

Вона, мабуть, зарано себе уявила переможницею виборів. Я вважаю, що десь там у другому турі буде щось таке, що не дозволить їй стати президентом.

- Тоді президентом стане Віктор Янукович, за цією логікою?


Яніна Соколовська: Мабуть, так.

Артем Горячкін: …Якщо жоден з його конкурентів не вчинить чогось такого, що йому дозволить додати, цьому містеру Х, зайвих відсотків голосів, то, мені здається, Янукович справді у другому турі не має жодних конкурентів…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG