Доступність посилання

ТОП новини

Байден: США підтримують євроатлантичні прагнення України


Віктор Ющенко і Джозеф Байден (зліва). Київ, 21 липня 2009 р.
Віктор Ющенко і Джозеф Байден (зліва). Київ, 21 липня 2009 р.

США підтримують суверенітет і незалежність України, що передбачає право держави робити власний вибір безпекової політики, заявив віце-президент США Джозеф Байден після переговорів з українським Президентом Віктором Ющенком.

«Якщо ви бажаєте бути частиною євроатлантичної інтеграції, ми це рішуче підтримуватимемо, ми не визнаємо, – хочу це підкреслити – будь-яких сфер інтересів, і ніхто не має права вам та іншим державам диктувати, наказувати, в які союзи ви будете вступати, які двосторонні стосунки ви будете мати», – сказав Байден.

Він також подякував Україні за її підтримку міжнародних миротворчих місій на Балканах, в Іраку та Афганістані.

********
Байден: відносини США й Росії розвиватимуть не за рахунок України

США не мають наміру поліпшувати свої відносини з Росією за рахунок України, заявив віце-президент США Джозеф Байден після зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком у Києві.

За його словами, змістовні відносини США з Російською Федерацією мають позитивно вплинути на відносини США з країнами-сусідами Росії.

«Я переконаний, що це буде корисно для України», – зазначив Байден.

Зі свого боку, Віктор Ющенко заявив, що Київ зацікавлений у розвитку відносин між Вашингтоном і Москвою.

«Для нас надзвичайно важливо, щоб ці відносини розвивалися в конструктивній діловій атмосфері... Ми хочемо бачити ці відносини перспективними, проте, безумовно, не за рахунок українського чинника або формування якихось нових зон спеціальних інтересів когось», – заявив глава держави.

США і Росія раніше заявили про намір «перезавантажити» свої відносини.

********
Українські політики мають об’єднатися в боротьбі з кризою – Байден

Віктор Ющенко і Джозеф Байден під час спільної прес-конференції
«Я знаю, як важко ухвалювати складні рішення, які ваш уряд повинен ухвалювати... дуже складно ухвалювати рішення, коли наближаються вибори, це складний час у будь-якій демократії. Я сказав Президенту те, що я скажу іншим лідерам, з якими я буду сьогодні зустрічатися – співпрацювати разом, особливо в кризових умовах, це не вибір, а необхідність», – заявив Байден після зустрічі з Президентом Віктором Ющенком.

За його словами, компромісні рішення не є ознакою слабості, а доказом сили. Крім того, Байден висловив сподівання на подальше зміцнення демократії в Україні.

Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з віце-президентом США констатував зміцнення стратегічної співпраці Києва і Вашингтона.

********
США підтримують Україну в сфері ядерної безпеки

Сполучені Штати висловлюють підтримку Україні в сфері міжнародної ядерної безпеки. Про це ідеться у заявах Президента України Віктора Ющенка і віце-президента США Джозефа Байдена.

«Під час розмови ми приділили увагу підтриманню режимів ядерного нерозповсюдження, експортного контролю, а також питанням спільної участі наших країн у глобальних ініціативах з енергетичної та ядерної безпеки», – заявив Віктор Ющенко по завершенні переговорів із Байденом.

Український Президент також відзначив, що дві держави надалі поглиблюватимуть співпрацю у сфері ядерної безпеки на українських АЕС та диверсифікації поставок ядерного палива на атомні електростанції України.

********
Ющенко запрошує Обаму в Україну

Президент Віктор Ющенко запрошує президента США Барака Обаму відвідати Україну в будь-який зручний для нього час. Про це глава держави заявив після зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом.

«Користаючись нагодою, я підтвердив своє запрошення американському президентові», – сказав глава держави, коментуючи результати двосторонніх переговорів.

Віктор Ющенко також наголосив на важливості розвитку українсько-американських відносин, які він назвав стратегічними. Президент зазначив, що для України є надзвичайно важливим розвивати контакти з новою адміністрацією США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG