Доступність посилання

ТОП новини

Малий прикордонний рух із Польщею справді малий


Львів – Євросоюз наполягає, щоб Словаччина та Угорщина зменшили зону малого прикордонного руху з Україною з 50 на 30 кілометрів, як це запроваджено між Україною і Польщею. Про це повідомив у Львові міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Сьогодні він вручив перші сім посвідчень учасників малого прикордонного руху мешканцям Львівщини. Загалом без віз у межах 30 кілометрів від польського кордону зможуть бувати майже півтора мільйона мешканців Львівщини та Волині.

11-річний Сашко Навроцький з Мостиська – єдина дитина, яка має картку учасника малого прикордонного руху. Його мама Інна Навроцька подала документи у Генконсульство Польщі у Львові на початку липня, заплативши за своє посвідчення 20 євро.

«Насправді наша головна мета – це бувати у рідних, поблизу Перемишля. – каже вона. – А отримати візу – це додавало великих проблем. Ми, як тільки дізнались, що можна подавати документи, приїхали у Львів. Це дуже зручно, не потрібно паспорта, і там не ставитимуть штампи».

Мандрівка у сусідню державу без візи і паспорта, лише за посвідченням, для багатьох мешканців прикордоння, зокрема водіїв, гарантуватиме роботу.

Вільно перетинати українсько-польський кордон для інших учасників малого прикордонного руху, котрі отримали картки, це, як кажуть вони самі:

– Бувати у рідних і знайомих на свята, вихідні. Ми частіше буваємо у Польщі, ніж у Львові, бо і ближче, і там наші близькі люди.

– Я живу у Старосамбірському районі, кордон поруч. Йду у Польщу на закупи, бо це дешевше.


За контрабанду можуть відібрати посвідчення

Картку учасника малого прикордонного руху видають терміном на 2 роки. І, за умови дотримання правил угоди руху, її продовжуватимуть на 5 років.

Якщо польські митники виявлять контрабандний товар, сигарети та алкоголь, то це вважатиметься порушенням умов вільного перетину кордону. Людину можуть позбавити посвідчення учасника малого прикордонного руху.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський з цього приводу зауважив: «Якщо ці картки були б використані не з належною метою, а це зміцнення родинних, дружніх зв’язків між мешканцями прикордоння, то не було б сенсу її взагалі запроваджувати, ми б цього не хотіли».

Натомість громадяни Польщі, які перетинають кордон без візи і усяких спеціальних карток, щодня масово переносять і перевозять в автомобілях контрабандні сигарети та алкоголь із України. І попередження польського міністра нічим їм не загрожує.

До кінця року посвідчення мали б отримати близько 50 тисяч осіб

На сьогодні Генконсульство Польщі у Львові уже підготовило 300 посвідчень, а документи подали 1300 мешканців прикордоння.

Дипломати прогнозують, що до кінця цього року вони зможуть видати 50 тисяч посвідчень учасників малого прикордонного руху при потребі 840 тисяч.

Українська сторона запропонувала польським колегам домогтись до Євро-2012 року запровадження безвізового режиму для громадян України в держави Євросоюзу.

На це міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський відповів: «Якби це залежало від Польщі, то ми б ніколи не запроваджували візи для українців. Ми постійно апелюємо до ЄС, щоб відмінити візи для громадян України. Але ще не всіх переконали. Ми й далі лобіюватимемо це питання».

Запровадження безвізового режиму для українських громадян залежить від самої України, політичної ситуації у державі, переконана власниця посвідчення Інна Навроцька. Якби вона мала право на отримання карти поляка, яка надає можливість переїхати у сусідню державу, то неодмінно цим би скористалась.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG