Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як протидіє корупційним схемам на митному кордоні?


Анатолій Макаренко у студії Радіо Свобода
Анатолій Макаренко у студії Радіо Свобода

Гість Свободи: Голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Між 4 червня, де митникам дісталося на горіхи від президента, і сьогоднішнім днем пройшов період часу - трошки більше місяця.

Що за той час було зроблено?


Анатолій Макаренко:
Сьогодні відбулася розширена колегія ГПУ, на якій Державна митна служба інформувала вище керівництво держави, ГПУ щодо ситуації не тільки в правоохоронному блоці, а й в економічній складовій, яка, на мій погляд, значно впливає на всі ці процеси, які відбуваються на наших кордонах.

Я хочу сказати нашим слухачам про те, що Україна як і весь світ перебуває ще в умовах глобальної світової кризи, відчуває на собі значне падіння активізації зовнішньоекономічних операцій. Фактично зовнішньоекономічні операції зменшилися у цьому році вдвічі.

- Чого почали більше чи менше завозити? Продуктів харчування? Промислових товарів? Товарів широкого вжитку? Чого почали менше вивозити?


Анатолій Макаренко: Позитивним сигналом є те, що почали в Україну більше ввозити сировини.
- Мені здається, що позитивним сигналом є те, що почали в Україну більше ввозити сировини. Зі структури імпорту, якщо взяти весь імпорт за 100%, то в цьому році ввезено сировини 81% і тільки 19% - це товари широкого вжитку або інші товари.

Що вивозять з України?

- Сировину.

- Що хочу сказати? Не тільки сировину. Понад 30% нашого експорту – це сьогодні продукція аграрного сектору. Це надзвичайно приємний факт, якщо врахувати те, що в Україну
Анатолій Макаренко: Понад 30% нашого експорту – це сьогодні продукція аграрного сектору. Це надзвичайно приємний факт.
ввозиться з усього сегменту імпорту 3,6% продукції сільськогосподарського або продовольчого ринку.

- А скільки припадає на контрабанду? Хтось відстежує?

- Надзвичайно складне питання.

Сказати, що такий то відсоток товару в Україну заходить контрабандним шляхом, я не можу. Але якщо говорити на прикладі мобільних телефонів, а в нас така статистика є, ми може сказати, що надзвичайна кількість, наприклад, такого товару, як мобільні телефони в минулому заходили в Україну, заходили контрабандним шляхом.

Так, наприклад, в минулому році легально пройшло в Україні митне оформлення біля 600 тисяч мобільних телефонів, а, за даними операторів ринку, в Україну було ввезено понад 4 мільйони мобільних телефонів.
Анатолій Макаренко: В минулому році легально пройшло в Україні митне оформлення біля 600 тисяч мобільних телефонів, а, за даними операторів ринку, в Україну було ввезено понад 4 мільйони мобільних телефонів.


Я хотів би сказати, що в цьому році завдяки зусиллям Державної митної служби, Національній комісії з регулювання зв’язку нам вдалося ситуацію поламати радикальним чином.

- Якщо так добре вдалося поламати ситуацію, то чому сьогодні Президент України просив взяти на контроль ГПУ і СБУ роботу митниць?

Я так зрозуміла, якщо грубо кажучи, над кожним митником треба поставити прокурорського працівника і працівника СБУ.


- Президент завжди тримає в полі зору роботу митної служби і його оцінки для нас – це оцінки вищого арбітра. І дуже важливо, щоби та інформація, яка доповідається не тільки Президенту України, а й іншим вищим керівникам держави, уряду, була об’єктивною.

На мій погляд, ті критичні зауваження, які зробив сьогодні президент, вони в абсолютній більшості сьогодні слушні і в абсолютній більшості повинні бути реалізовані в практичній діяльності митниці.

А що стосується до кожного митника прокурора, то я думаю, що кожен повинен займатися своєю справою. Митник повинен проводити митне оформлення, а прокурорські служби, правоохоронні органи вести нагляд згідно своїх посадових, функціональних обов’язків.

Анатолій Макарнко: Тільки в червні Державною митною службою порушено 40 кримінальних справ за ст. 201 «Контрабанда».
До речі, я вам відверто скажу, що після критичних зауважень президента 4 червня спільно прокуратурою, СБУ, МВС, митницею зроблені дуже серйозні кроки по реалізації цих зауважень. Як наслідок, тільки в червні Державною митною службою порушено 40 кримінальних справ за ст. 201 «Контрабанда».

- А чому до червня це не робилося?

- Така вже, мабуть, наша ментальність, що інколи ми довго запрягаємо, а швидко їдемо. І інколи нам, можливо, потрібно десь відкорегувати і курс, і показати нові маяки і орієнтири.

Я ще раз хочу сказати, що це абсолютно робоча критика. Це критика об’єктивна, ми її сприймаємо і спільно з іншими правоохоронними органами адекватно реагуємо на неї.

- Якщо Ви кажете, що зараз ця кількість кримінальних справ збільшилася. А таке запитання: якщо раніше було менше цих кримінальних справ довгий досить період, то чому так було?


Я Вам запропоную такі три дуже дивні варіанти відповіді. Повиганяли. Бояться. Або діляться. Чи, можливо, якийсь інший Ваш варіант четвертий.

- В якийсь період в Державній митній службі відбулося самозаспокоєння від тих результатів, які були досягнуті попередньо, в якийсь період ті структури правоохоронного блоку Державної митної служби, які безпосередньо повинні займатися боротьбою з контрабандою, почали підміняти функції митного контролю, митного оформлення.

Мною були прийняті, в тому числі, й серйозні кадрові рішення для того, щоби переорієнтувати особовий склад цих підрозділів на, власне, боротьбу з контрабандою перш за все на кордоні в пунктах пропуску. По-друге, чітко визначити орієнтири, відійти від дріб’язковості, відійти від надуманого контролю над громадянами перш за все, а працювати з викликами часу, з ризиками. І це стосується перш за все значних зовнішньоекономічних операцій.

І в цьому сенсі, я скажу зразу, ми відчули результат.

- А ми маємо теж результат програми.

Послухаємо. Добрий вечір!


Слухачка: Вітаю гостя студії!

Про що говорять прості мешканці чи в Мостицькому районі, чи в Яворівському, чи в Рава-Руській? Коли запитуєш, чий той чи інший великий заможний будинок, відразу говорять: або ж колишнього працівника митниці, або ж працівника митниці теперішньої.

Скажіть, будь ласка, як працівникам митниці на середню зарплату вдається зводити такі розкішні особняки, змінювати постійно дорогі автівки як власні, так і своїх дружин? Невже це все зароблене чесною працею?

Чи робить сьогодні (це вже в продовження запитання) митниця частіше ротації кадрів для того, щоби унеможливлювати зловживання?


- Отак.

- Це реальна правда і проза сьогоднішнього дня. І я відверто скажу, що мені постійно ці запитання задають, частіше всього на західному кордоні.

Але для того, щоб побороти це явище, для того, щоб дати можливість українській митниці мати європейське обличчя я дійсно як керівник, мої підлеглі, центральний апарат служби, ми змушені зараз йти на тотальні ротації особового складу перш за все на західному кордоні. Це перше.

Друге. Ми з задоволенням констатуємо, що та молодь, яка приходить, перш за все випускники Дніпропетровської академії митної служби, має вже зовсім інші орієнтири, аніж ті, хто прийшов в митну службу в 1990-их роках, вибачте, з середньою освітою і з певними життєвими орієнтирами, установками, аби збудувати будиночок і змінити машину, автомобіль.

Я бачу і відчуваю, що сьогодні змінюється психологія українських митників, я бачу і відчуваю, що орієнтири сьогоднішнього дня, європейські, орієнтири сьогоднішнього дня моральні, орієнтири сьогоднішнього дня налаштовані на те, щоб українська митниця мала совість, мала обличчя, яке відповідало б викликам часу.

- Якщо ми вже заговорили про західні митниці…

З 1 липня почала діяти угода про малий прикордонний рух з Польщею. Що Ви можете сказати? Є якісь підсумки вже? В хороший бік чи в поганий?

Анатолій Макаренко: Ми провели зустрічі з керівництвом Митної служби Польщі, ніяких технічних складнощів між митними службами на кордоні немає…

- Ми провели напередодні прийняття відповідних рішень зустрічі з керівництвом Митної служби Польщі, технічні всі питання врегулювали. І на сьогодні хочу сказати, що фактично ніяких технічних складнощів між митними службами на кордоні немає…

- На Львівщині (це з того, що називається «подейкують») діє такий собі контрабандний цех з виробництва цигарок, який забезпечує поляків цигарками.

Кажуть, що люди на Львівщині це все знають. Чи знаєте Ви?

- Контрабанда цигарок з України… За оцінками, до речі, експертів, ми займаємо одне з «передових» місць в контрабанді тютюнових виробів з України.
Анатолій Макаренко: Ми займаємо одне з «передових» місць в контрабанді тютюнових виробів з України.


Але хочу проінформувати слухачів про те, що українська митниця займає перше місце в Європі по фактах і по кількості затриманих контрабандних тютюнових виробів. Тобто, ми маємо цю проблему і намагаємося адекватно на неї реагувати.

І в цьому сенсі хочу сказати, що отримані за допомогою ЄС технічні засоби митного контролю, рентгенустановки нам найближчим часом значно допоможуть.

За допомогою однієї з них на Чопській митниці ми виявили рекордну за європейськими мірками партію контрабандних тютюнових виробів. Буквально два місяці назад…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG