Доступність посилання

ТОП новини

Ндранґета: від солодкого життя до гіркого


Вулиця Венето в Римі, де сконцентровані найдорожчі ресторани і готелі столиці
Вулиця Венето в Римі, де сконцентровані найдорожчі ресторани і готелі столиці

Рим – Від солодкого життя до гіркого – один крок. Римська вулиця Венето – символ італійської «дольче віта» – опинилася під пильним оком поліції. В історичному «Cafè de Paris» викрили діяльність калабрійської мафії «ндранґета». Праоохоронці вилучили нелегального майна на суму 200 мільйонів євро. Операція засвідчила, наскільки глибоко й міцно південна мафія пустила свої щупальця у столичному регіоні і не тільки.

Від 50-х років минулого століття «Cafè de Paris» відоме як осередок шляхетного життя в центрі Вічного міста. На стінах біля входу – експозиція фотографій місцевих і закордонних знаменитостей, котрі бували у розважальному закладі та шикували в готелях на вулиці Венето. Ці місця ще називають феллінівськими. Режисер Федеріко Фелліні прославив їх у легендарному фільмі «Дольче віта».

Найкоштовніший шматок римської «дольче віта» потрапив до рук мафіозного клану Альваро 4 роки тому. За 250 тисяч євро історичний бар-ресторан «Cafè de Paris» придбав чоловік-підставна особа, пов’язана з калабрійською мафією «ндранґета». Сам бос Вінченцо Альваро числився у штаті іншого столичного ресторану, де також конфіскували майно.

Окрім «Cafè de Paris» фінансова гвардія арештувала ще 9 закладів. Всього добра вилучили на 200 мільйонів євро.
Як стверджують слідчі, клани південної області Калабрія вже давно вкладають брудний капітал в історичний центр Рима. Мільйони євро, прибутки від торгівлі наркотиками і зброєю, осідають також в ресторанах, піццеріях столичної області Лаціо.

Тож остання операція – лише вершина айсбергу, зазначив керівник національної прокуратури «Антимафія» П’єтро Ґрассо. За його словами, оборудки «ндранґети» у Римі вкотре засвідчили, що злочинний капітал, отриманий на півдні, мафіозі інвестують у центрально-північних регіонах Італії та за кордоном.

Доходи мафії – 100 мільярдів

Про специфіку калабрійського угруповання письменник-журналіст Карло Лукареллі сказав: «Ндранґета» завжди була втаємничена і мовчазна організація. Серед її членів майже ніхто не розкаювався і не здавався самовільно праврохоронцям. Цей клан не має такого медійного розголосу і привабливості як сицилійська «коза ностра». Люди «ндранґети» живуть у глухих селах, мало хто знає, де вони перебувають. Тільки тепер усвідомлюємо, що «ндранґета» — найвпливовіша мафія в Італії, найбагатше і найжахливіше угруповання навіть на європейському й міжнародному рівні».

Щорічний обсяг доходів мафії становить близько 100 мільярдів євро, звітує національна прокуратура «Антимафія». В Італії визнають, що найприбутковішою є мафіозна економіка країни.

Роберто Савіано – автор книжки про неаполітанську каморру – вважає, що мафіозні структури дуже сильно проникли не тільки в італійську, а й у європейську економіку. Італії та Європі, на думку письменника, ще далеко до повного видалення мафіозних метастазів. По-перше, бракує єдності зусиль у державі: хтось відчайдушно бореться, а хтось пристає на змову із мафіозі. По-друге, необхідно зрозуміти, каже Савіано, що кримінальні організації надто великі, потужні та озброєні угруповання.

(Рим – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG