Доступність посилання

ТОП новини

Молдова обрала новий парламент


Голосування на одній з виборчих дільниць у м. Яловени
Голосування на одній з виборчих дільниць у м. Яловени

Прага – Явка громадян на виборчі дільниці дала можливість ЦВК Молдови вже сьогодні по обіді офіційно визнати вибори до парламенту такими, що відбулися. Молдова стала ще одним полем битви у Східній Європі, де визначається після бурхливих подій квітня, хто ж має більший вплив – Росія чи ЄС. Дані опитувань свідчать, що три опозиційних партії випереджають комуністів, які правили державою з 2001 року. Але чи дадуть ці вибори можливість радикально змінити розстановку політичних сил в Молдові, наразі, не відомо.

Голоси на дільницях у Кишиневі свідчать про те, що виборці прийшли сюди зі сподіваннями на краще життя у цій найбіднішій країні Європи. На третю годину пополудню явка виборців за даними ЦВК перевищила 33 відсотки і вибори були визнані такими, що відбулися. Всього зареєстровано 2 мільйони 600 тисяч виборців, це на кілька десятків тисяч більше, аніж у квітні. Всього відкрито понад дві тисячі дільниць, 33 із яких діють закордоном, окрім Придністров’я, яке заборонило голосування на своїй території і перешкоджало в деяких місцях упродовж дня переходити громадянам на правий берег Дністра для участі у виборах.

Після демонстрацій 7 квітня підтримка опозиційних сил зросла, але не відомо, наскільки. Головне те, як кажуть експерти, що комуністам вже навряд чи поталанить навіть повторити свій попередній результат. Молоде покоління хоче позбавити комуністів влади в державі. Так, виборець з Кишинева Андрій Макамандр після виходу з дільниці сказав Радіо Свобода: «Я сподіваюся на зміни у цій країні. Я хочу нового балансу сил, бо вже не має сил жити так, як раніше».

Ліберальна партія мера Кишинева Доріна Кіртоаке претендує на друге місце, якщо комуністи будуть лідером у виборчих перегонах. Із силою Кіртоаке конкурує на рівних лівоцентристська Демократична партія Маріана Лупу, яку дехто називає запасним варіантом Володимира Вороніна. До тих партій, які пройдуть, згідно з попередніми результатами і опитуваннями, до парламенту Молдови належать також альянс «Наша Молдова», Ліберально-демократична партія.

«Комуністи можуть вдатися до агресивних дій» – опозиціонер

Загалом, суперники комуністів, як показують і сьогоднішні опитування, випереджають комуністів. Але точніші результати опитувань стануть відомі пізніше.

Представник ліво-центристів Маріан Лупу каже, що єдиний шлях виходу із кризи в Молдові, це створення широкої національної коаліції. «Я дуже добре знаю менталітет лідерів комуністів – зазначає він. – Вони не мають необхідної політичної культури щоб сприяти партнерській і ефективній політичній співпраці в інтересах країни».

Представники альянсу «Наша Молдова» також заявили сьогодні під вечір про свою прихильність широкій коаліції, навіть за участі комуністів, за певних умов і «без Вороніна». Хоча лідер Ліберальної партії Дорін Кіортаке попередив, що комуністи привели у готовність армію, щоб, у разі необхідності, зберегти владу, якщо програють ці вибори. «Вони (комуністи) можуть вдатися до агресивних дій у такій ситуації, бо, як мені здається, вони не бажають сприймати демократію і демократичні правила гри», – наголошує Дорін Кіортаке.

Воронін заявив про велику роль Росії

Напередодні Володимир Воронін заявив про велику роль Росії, як близького друга Молдови. Відомо також, що він ще у квітні лякав громадян тим, що у разі перемоги ліберальної опозиції, Молдова приєднається до Румунії і зникне як держава. Не таємниця, що Москва оголосила, що надає владі Володимира Вороніна позичку в сумі півмільярда доларів США.

Опозиція і низка експертів називають комуністичне керівництво корупціонерами і «купкою збагачених олігархів», які ігнорують правосуддя і демократію. Більшість ЗМІ в країні належать російським інвесторам.

У разі нездатності нової коаліції у парламенті обрати нового президента, Володимир Воронін залишиться при владі ще на рік, а нові вибори можуть повторюватися знову й знову.

За нинішніми виборами спостерігають понад 3 тисячі міжнародних спостерігачів. Якихось серйозних інцидентів на дільницях упродовж дня не було помічено. І мало хто очікує повторення квітневого напруження в Кишені після цих виборів. Дільниці в Молдові закриють свої двері о дев’ятій вечора за Києвом.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG