Доступність посилання

ТОП новини

Пукач повинен вивести на арешт замовників (світова преса)


Прага – У світі уважно стежать за перебігом розслідування справи Георгія Гонгадзе у зв’язку з арештом генерала Олексія Пукача. Міжнародні правозахисні і журналістські кола вважають, що ця історія мусить мати остаточне завершення в арешті замовників вбивства журналіста. Разом з тим експерти звертають увагу на дивні розбіжності у роз’ясненнях щодо пошуків Пукача з боку колишніх і нинішніх працівників Служби безпеки України, а також між СБУ і адвокатом Пукача щодо поінформованості останнього на рахунок замовників вбивства.

Так, Міжнародна асоціація захисту свободи слова зі штаб-квартирою в Торонто (Канада), IFEX наводить слова адвоката Інституту масової інформації у Києві Романа Головенка, який вважає, що доказів Пукача, самих по собі, буде недостатньо, щоб обвинуватити найвищі посадові особи. Головна перешкода тут, як зазначає адвокат – це смерть генерала Кравченка, міністра внутрішніх справ, який був головним каналам зв’язку між замовниками та виконавцями вбивства Гонгадзе. Однак Роман Головенко переконаний, що свідчення Пукача допоможуть висвітлити, хто фізично здійснив це вбивство. Хоча, як інформує Міжнародна асоціація захисту свободи слова, Міжнародна федерація журналістів звернулася із заявою до української влади із вимогою використати арешт Пукача, як базу для арешту головних винуватців убивства. Президент МФЖ Джім Бумела відзначив з приводу цієї справи: «...ми очікуємо всю правду і лише правду».

Відомий американський дослідницький центр Джеймстаунівська фундація звертає увагу на певні суперечності у заявах конкретних посадових осіб у Києві стосовно арешту Пукача. Так, Андрій Кожем’якін, який раніше відповідав за розслідування справи Гонгадзе в СБУ, а тепер є депутатом БЮТ, стверджує, що у липні 2005 року СБУ перешкодило арешту Пукача в Ізраїлі витоком інформації. А нинішній чільник СБУ Василь Грицак і один із адвокатів Пукача Сергій Осика стверджують, що цей генерал міліції ніколи не покидав територію України, починаючи з убивства Гонгадзе. Грицак також заявив, як інформує у своєму матеріалі Джеймстаунівська фундація, що генерал Пукач вже назвав три прізвища замовників вбивства, одне з яких – це найвища посадова особа. Адвокат Сергій Осика категорично відкидає це твердження чільника СБУ. Експерти з американського дослідницького центру наголошують, що справа Пукача набирає все більшої політичної забарвленості і це особливо хвилює БЮТ та її лідера Юлію Тимошенко. Ïх найбільше дивує, чому Пукача зловили саме напередодні виборів. Джеймстаунівська фундація цитує слова Президента України Віктора Ющенка про те, що з приводу розслідування показів Пукача «суспільство матиме деякі важливі новини».

В іншому матеріалі Джеймстаунівської фундації йдеться про ймовірний перегляд США своєї політики щодо України. Експерти називають нову ситуацію у стосунках між Вашингтоном і Києвом «жорстоким коханням» і вважають його взаємним. Бо США проявляють зміни у своєму ставленні до України на основі кризи у помаранчевому таборі та у владних установах Києва. Американські фахівці вважають, що перегляд політики Вашингтона щодо України проявляється, зокрема, у зникненні проукраїнського «атлантичного ентузіазму» американської адміністрації. Експерти твердять, що «адміністрація Обами... допоможе Україні до такої міри, до якої Україна здатна допомогти собі сама». А українські політики, за винятком Віктора Ющенка, як ідеться в аналізі Джеймстаунівської фундації, «дали ясно зрозуміти під час перебування Джо Байдена в Києві, що вони не очікують лише односторонньої американської вигоди, але й покладаються на Росію, як фактор, котрий братиметься до уваги, особливо, у рік виборів».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG