Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Московський Кирило прибуває до Криму


Сімферополь – Сьогодні до Сімферополя прибуває Патріарх Московський Кирило. На Кримському півострові він пробуде три дні. Його розклад публічних заходів у п’ятницю і неділю дуже щільний, але в суботу предстоятель Російської Православної Церкви відпочиватиме на узбережжі.

Патріарх прилітає до Сімферопольського аеропорту сьогодні о 14 годині, а вже за 45 хвилин згідно з розкладом у нього заплановане відвідання Свято-Троїцького жіночого монастиря. Трохи більше аніж за годину Патріарх Кирило має побувати на місці будівництва Олександро-Невського кафедрального собору та освятити там хрести на банях. Собор був зруйнований комуністами на початку 30 років, а на початку 2000 розпочалася його відбудова.
Патріарх РПЦ відвідає Свято-Троїцький жіночий монастир у Сімферополі. Липень 2009 р.


Потім російський Патріарх відбуває до Фороса, де відпочиватиме до неділі. За неофіційними даними, його резиденцією буде одна з президентських дач. Напевно, він також відвідає популярну серед гостей курортного півострова Фороську церкву на скелі над селищем.

У неділю – у День пам’яті святого пророка Іллі – Патріарх Кирило проведе Божественну літургію в Херсонеському Свято-Володимирському соборі в Севастополі, освятить камінь майбутнього православного Центру в Херсонесі, зустрінеться із севастопольцями на майдані імені Нахімова і вже по обіді з військового аеропорту «Бельбек» вилетить до Рівного.

На автодорогах, де проїжджатиме глава РПЦ, місцева влада і Кримська Єпархія встановили біг-борди з надписами «Крим вітає свого Патріарха!» і «Крим (або Севастополь) – колиска Православ’я в Русі!». Експерти одразу розкритикували останнє твердження, оскільки відомо, що «колискою православ’я» в Київській Русі був сам Київ та Дніпровські води.

Паломники в заповіднику і марафонець у морі

За різними підрахунками, до Севастополя готові приїхати до 150 тисяч прочан. Більшість із них вітатимуть Патріарха на території Херсонесу, де зараз працівники МНС України і розташованого тут історичного заповідника намагаються убезпечити узбережжя та стародавні об’єкти від великого натовпу.

Спеціально до цього візиту Севастопольська міськрада ухвалила рішення про виділення понад 800 тисяч гривень з резервного фонду міського бюджету на витрати, пов`язані з перебуванням глави Російської Православної Церкви у місті. Кошти планується використовувати, зокрема, на транспортне забезпечення, радіо- і телевізійну трансляцію візиту Патріарха Московського і Всієї Русі, а також на біо-туалети в Херсонеському заповіднику.

А севастопольський плавець-марафонець Олег Соф’яник на честь приїзду до Севастополя Патріарха Московського і всієї Русі планує здійснити 90-кілометровий заплив. Залежно від напряму вітру, він пропливе за маршрутом Євпаторія-Севастополь (протяжність 90 км) або Ялта-Севастополь (88 км). Старт запливу намічено на сьогодні, а фінішувати марафонець планує 2 серпня біля Свято-Володимирського собору у Херсонесі, в день приїзду Патріарха. Представники марафонця повідомили, що благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій благословив Олега Соф’яника.

В очікуванні засудження політиків від релігії і вибачення за вакуфні землі

Перебіг візиту московського Патріарха активно обговорюється в кримській пресі та суспільстві і це часто переростає у дискусії. Зокрема, дискутується питання, чи згадає в Криму Патріарх про десятки тисяч загиблих російських офіцерів, чиновників, купців і духовенства під час «червоного терору» у 1920 році після закінчення громадянської війни, а також десятки тисяч померлих під час депортації кримських татар 1944 року.

Кримський експерт, член Міжнародної асоціації релігійної свободи Андрій Іванець в інтерв’ю Радіо Свобода також сказав, що останнім часом в Криму посилився фактор «політичного Православ’я». Тож його засудження Патріархом РПЦ (як засудило і бореться з «політичним Ісламом» в особі Хізб-ут-Тахрір Духовне управління мусульман Криму) сприяло б етно-конфесійній і політичній стабільності на півострові.

В самому Духовному управлінні мусульман Криму ніяк офіційно не коментують приїзд Патріарха Кирила на півострів, що є «колискою ісламу» в Україні, а сам Муфтій хаджа Еміралі Аблаєв у цей час перебуває за межами Криму. Але неофіційно представники Муфтіяту сказали Радіо Свобода, що з розумінням і вдячністю сприйняли б слова Патріарха з вибаченнями за участь РПЦ у державній політиці Російської Імперії утискувань кримських мусульман, руйнування їхніх святинь і конфіскації вакуфних земель (земель, що належали мусульманським громадам). Зараз на таких землях, переданих у 18-19 і на початку 20 століття одержавленій Православній Церкві, стоїть багато храмів УПЦ. Втім, в ДУМК скептично ставляться до самих припущень, що Патріарх Кирило може на це піти.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG