Доступність посилання

ТОП новини

Помічник Держсекретаря США про напругу між Росією та Грузією


Помічник Держсекретаря США з європейських і євразійських справ Філ Ґордон (архівне фото, 10 червня 2009р.)
Помічник Держсекретаря США з європейських і євразійських справ Філ Ґордон (архівне фото, 10 червня 2009р.)

Прага – Помічник Держсекретаря США з європейських і євразійських справ Філ Ґордон в інтерв’ю Радіо Свобода розповів про занепокоєння з боку Вашингтона тим напруженням, яке зберігається і навіть наростає між Росією та Грузією. Офіційний речник Білого Дому також відзначив особливості стосунків США і Росії якраз напередодні річниці російсько-грузинської війни за Південну Осетію. Перше запитання, з яким Радіо Свобода звернулося до пана Ґордона, стосувалося вірогідності нового конфлікту між Росією і Грузією через ніби-то «незавершеність війни».

– Ми не бажаємо бути безтурботними у чомусь. Тут ситуація дуже серйозна. Ви ж бачите, що в регіоні повно військових сил – відчувається напруженість з обох боків. Хоча ми не бачимо підстав вважати, що війна дійсно знову спалахне. Ми робимо тут все для запобігання цьому варіанту. Тому ми розглядаємо з усією серйозністю ситуацію яка склалася, і дуже щільно контактуємо з обома сторонами.

– Чимало аналітиків, коментуючи «перезавантаження» у відносинах між США та Росією, налаштовані скептично через різні концепції зовнішньої політики двох сторін. Якою ви бачите роль Росії у світі?

– Я вважаю, що ці аналітики мають рацію. Це буде дійсно складно. Якби було легко мати гармонійні стосунки між США та Росією, це можна було б зробити вже давним-давно... Ми маємо все ж більше спільних інтересів у різних куточках світу, аніж відмінностей. Але є наслідки минулого, великі підозри. Більшість росіян не довіряють США. Ми бажали б досягнути порозуміння саме у тому, що нас об’єднує

– Росія продовжує попереджати про потенційну військову допомогу Грузії і погрожує будь-якими кроками щодо постачання зброї для Тбілісі. Чи це стримає США, якщо ні, то яка допомога планується для Грузії?

– Ми вже заявили, що Грузія має право на самооборону і не має бути ніякого ембарго на постачання зброї до Тбілісі. Ми продовжуємо з Грузією співпрацю у питаннях безпеки, військової підготовки, навчання афганської місії, це наші спільні інтереси. Але ми не бачимо вирішення проблеми шляхом війни. Ми хочемо уникнути конфлікту. У даний час ми не продаємо зброї Грузії. Але стосовно попереджень Росії, – це не Росії вирішувати, як Грузія має оборонятися.

– У своєму виступі в Конгресі ви заявили про необхідність дотримання конституційної передачі влади в Грузії, яка має відбутися у 2013 році після чергових президентських виборів. Але ж опозиція вимагає дострокових виборів і відставки Сакашвілі? Ваші слова були попередженням для опозиції в Тбілісі?

– Ні в якому разі мої слова не були попередженням опозиційним партіям. Я лише наголосив на необхідності поваги до конституційної процедури. Самі грузини мають вирішувати, опозиція бажає позбутися діючого президента і це їхнє право. Лише вільні й справедливі вибори дадуть тут результат. Сполучені Штати за послідовну демократію, свободу преси, відкритість, не залежно від тих, чи інших політичних сил.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG