Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Чечні Рамзан Кадиров: Я призначений президентом Путіним


Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Прага – Рамзан Кадиров – син вбитого під час теракту президента Чечні Ахмада Кадирова – ось вже понад два року виконує обов’язки президента Чечні. При Кадирову-молодшому, з одного боку оглядачі відзначають господарське відновлення республіки, відродження підприємництва, а з другого – прояви авторитаризму, порушення прав людини, убивства правозахисників, як, наприклад, Наталії Естемірової. Ïї викрали в Грозному минулого місяця, а через кілька годин знайшли вбитою у лісі в сусідній Інгушетії. Естемірова намагалася з’ясувати, чому в Чечні викрадають людей і піддають їх тортурам. Про своє правління в Чечні сам Рамазан Кадиров розповів у інтерв’ю Радіо Свобода. Він, зокрема, намагався пояснити його розуміння ролі президента в республіці, чи він призначений, чи від народу?

– Ось я людина з народу, я патріот свого народу, я за свій народ життя віддам... І на сьогоднішній день я народний президент, але я служу, і я чиновник Російської Федерації. Кремль визначає майбутнє Російської Федерації, він йде у правильному напрямку, і я підкоряюсь, я повністю виконую всі заплановані програми. Ми служимо і стараємося щоб більше отримати від цього задоволення для нашого народу. Ставленик, не ставленик... Якщо президент країни пропонує, а парламент – затверджує, я – чия людина?

– Пане президент, ви заторкнули дуже серйозну тему іміджу Чечні. Йдеться про імідж, у якому суттєвими є порушення прав людини, які йдуть від правоохоронних органів, від влади республіки, тобто, від ваших підлеглих?

– Насамперед, я хочу сказати, що у нас силові структури не підпорядковані президенту – міністр внутрішніх справ, як і я, призначений президентом Російської Федерації. Начальник прокуратури по Чечні, весь наркоконтроль, всі-всі структури по Чеченський Республіці – вони президенту не підпорядковані. Я, як гарант Конституції, намагаюся щоб вони служили правильно, правдиво... Так, ми не ангели, всюди порушують правоохоронні органи. А де не порушують?

Нас вбивають, мого батька вбили, я втратив тисячі своїх людей, родичів, однокласників, друзів... Терористи вбивають міліціонерів, вбивають дітей, жінок вбивають – правозахисники про них нічого не кажуть. Наче б то ми не люди і у нас немає своїх прав. Уявіть, Кадиров втратив все! Чому вони не захищають мої права? Якщо десь-хтось у Чечні зробив щось не так, хтось порушив закон чи здійснив злочин, кажуть, вірогідно, це – Кадиров... Через Кадирова роблять політику – я так вважаю.

– Колеги вбитої Наталії Естемірової обвинувачують вас в її убивстві, а ви кажете, що будете гарантувати об’єктивне розслідування. Невже не можна організувати незалежне розслідування?

– У нас ведеться слідство за повною програмою. Я кажу: якщо Кадиров винен, якщо люди Кадирова винні – нехай доведуть. Для чого Кадирову вбивати жінку, яка нікому не потрібна. У неї честі, достоїнства, совісті не було ніколи, і все одно, я призначив її головою Ради (Громадської ради Грозного – ред.). Я вимагав від неї об’єктивного вирішення питань, вона не хотіла... Тоді я розпустив цю Раду. У чому моя вина, що вбили Естемірову? Нехай розслідують компетентні органи, і якщо Кадиров винен, якщо винні люди, то хай їх карають, ув’язнюють їх.

– Є дані, що ви з 17 років взяли до рук зброю в першій чеченській війні і воювали проти федеральних сил

– Я ніколи не був проти Російської Федерації, я був з народом. Тоді народ проти був, і це його змусили ті політики – Єльцин, Березовський і їм подібні... І це нас змушувало бути проти Росії... Коли ж сильні люди з’явилися в політиці Російської Федерації.., дякуючи мудрій політиці тодішнього президента Володимира Володимировича Путіна і нашого першого президента Ахмада-хаджі Кадирова, ми довели, що ми патріоти Росії... і майбутнє Чеченської Республіки лише в складі Російської Федерації... А Південна Осетія – це привід для американців, щоб зайти через Кавказ і забрати Кавказ, а потім диктувати свої умови. Правильно зробив федеральний центр – не пустили. І не пустимо.

– Кажуть, що ви найуспішніший сепаратист в Чечні, домоглися більшого аніж свого часу Джохар Дуда
єв?

– (сміється) ... Не образа це? Я досяг того, що... навіть не досягнув нічого. У нас не повністю відновлена республіка... у нас... Чого я досягнув? Нафта у «Роснафти», газ у «Газпрому», світло – у інших... Для чого нам це потрібно? Навіщо нам цей клопіт... Нам потрібні гроші...

– А ви хочете щоб Володимир Путін став президентом Росії знову?


– Дуже хочу! Я хочу щоб він був довічним президентом Російської Федерації.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG