Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати, вислані днями з України і Росії, стали персонами нон-ґрата – МЗС


Радник посольства Росiї в Українi Володимир Лисенко, що полишив Україну за рекомендацiєю Мiнiстерства закордонних справ, i радник-посланник українського посольства Iгор Березкiн, що виїхав з Москви, фактично є персонами нон-ґрата, заявляють в українському МЗС.

Вiдповiдаючи на уточнююче питання, чи зможуть дипломати, що виїхали, вiдвiдати країну колишньої роботи через особистi справи, виконувач обов’язкiв першого заступника мiнiстра закордонних справ Юрiй Костенко зазначив: «Вони вже навряд чи зможуть приїхати. Вони – персона нон-ґрата».

Останнiми тижнями мiж Україною та Росiєю розгорiвся дипломатичний скандал. У ЗМI з’явилася iнформацiя про те, що Київ рекомендував Москвi припинити виконання повноважень радника посольства Росії в Українi Володимира Лисенка, який вже залишив Україну, i генконсула Росії в Одесi Олександра Грачова.

У МЗС Росії висловили iз цього приводу обурення і заявили, що пропонують українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Петербурзi та одного з радникiв посольства України в Москвi.

В українському зовнішньополітичному відомстві «дзеркальні» дiї Москви назвали неадекватною вiдповiддю. Там пояснили, що Україна рекомендувала залишити територiю країни тим російським дипломатам, дiяльнiсть яких шкодила нацiональнiй безпецi держави. А Москва, за твердженням Києва, висилає українських дипломатiв без якої-небудь мотивацiї.

Пiзнiше в МЗС України повiдомили, що українська сторона вiдкликала рекомендацiю щодо припинення повноважень генерального консула в Одесi Грачова, пiсля чого зупинили і відповідні дії щодо українського генерального консула в Петербурзi.

10 серпня радник посольства України в Москві Ігор Березкін залишив Росію.
XS
SM
MD
LG