Доступність посилання

ТОП новини

«Хронічна хвороба» Чорноморського флоту Росії


Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»
Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. Фото надане Проектом «Флот-2017»

Міністерство закордонних справ України констатує порушення Чорноморським флотом Росії взятих на себе зобов’язань.

«Існує «хронічна хвороба» невиконання з 1997 року взятих на себе міжнародних зобов’язань керівництвом Чорноморського флоту і керівництвом Росії, яке несе персональну відповідальність за ці порушення», – заявив виконувач обов’язків першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко.

Він, зокрема, нагадав про поранення української громадянки під час бойових стрільб, що проводили підрозділи ЧФ Росії, перевезення Севастополем крилатих ракет та забруднення Севастопольської бухти Чорноморським флотом Росії.

«Керівництво Чорноморського флоту поводиться в Севастополі так, нібито це Новоросійськ», – зауважив Костенко.

За його словами, з січня по серпень цього року МЗС України надіслало 14 нот з приводу порушень Чорноморським флотом базових угод і законодавства України.

Водночас дипломат зазначив, що Україна максимально зацікавлена в стабільній ситуації у Севастополі.

За його словами, всі питання мають вирішуватися в дусі розуміння, але у відповідності до взятих на себе зобов’язань.

Дипломати, вислані днями з України і Росії, стали персонами нон-ґрата – МЗС

Радник посольства Росiї в Українi Володимир Лисенко, який полишив Україну за рекомендацiєю Мiнiстерства закордонних справ, i радник-посланник українського посольства Iгор Березкiн, що виїхав із Москви, фактично є персонами нон-ґрата, заявляють в українському МЗС.

Вiдповiдаючи на уточнююче запитання, чи зможуть дипломати, котрі виїхали, вiдвiдати країну колишньої роботи в особистих справах, виконувач обов’язкiв першого заступника мiнiстра закордонних справ Юрiй Костенко зазначив: «Вони вже навряд чи зможуть приїхати. Вони – персони нон-ґрата».

Останнiми тижнями мiж Україною та Росiєю розгорiвся дипломатичний скандал. У ЗМI з’явилася iнформацiя про те, що Київ рекомендував Москвi припинити виконання повноважень радника посольства Росії в Українi Володимира Лисенка, який уже залишив Україну, i генконсула Росії в Одесi Олександра Грачова.

У МЗС Росії висловили iз цього приводу обурення і заявили, що пропонують українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Петербурзi та одного з радникiв посольства України в Москвi.

В українському зовнішньополітичному відомстві «дзеркальні» дiї Москви назвали неадекватною вiдповiддю. Там пояснили, що Україна рекомендувала залишити територiю країни тим російським дипломатам, дiяльнiсть яких шкодила нацiональнiй безпецi держави. А Москва, за твердженням Києва, висилає українських дипломатiв без якої-небудь мотивацiї.

Пiзнiше в МЗС України повiдомили, що українська сторона вiдкликала рекомендацiю щодо припинення повноважень генерального консула в Одесi Грачова, пiсля чого зупинили і відповідні дії щодо українського генерального консула в Петербурзi.

10 серпня радник посольства України в Москві Ігор Березкін залишив Росію.
XS
SM
MD
LG