Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко готовий до діалогу, попри «недружній» лист Медведєва


Віктор Ющенко під час виголошення телезвернення до українського народу. 13 серпня 2009 р.
Віктор Ющенко під час виголошення телезвернення до українського народу. 13 серпня 2009 р.
Президент України Віктор Ющенко у зверненні до українського народу і в листі аналогічного змісту до президента Росії Дмитра Медведєва заявив, що «дуже розчарований недружнім характером» листа свого російського колеги.

«Не можу не погодитися з тим, що в стосунках між нашими країнами є серйозні проблеми, проте дивно, коли російський Президент повністю виключає відповідальність за це з боку Росії. Наша держава ніколи не відходила від принципів дружби і партнерства, зафіксованих у Великому договорі 1997 року, робила максимум можливого для плідного, взаємовигідного розвитку двосторонніх відносин», – зазначає Ющенко.

«І все ж хотілося б відійти від емоцій та неупереджено проаналізувати стан двосторонніх відносин», – зауважив Президент України.

Грузія «не є об'єктом жодних міжнародних санкцій чи ембарго»

«Позиція України щодо минулорічних подій у Грузії – загальновідома та збігається з позиціями практично всіх країн світу. Вона полягає у виключній повазі до суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів грузинської або будь-якої іншої суверенної держави. Безпідставними є й закиди щодо постачання зброї до Грузії», – наголосив глава Української держави.

«Прикро, що, не зважаючи на неодноразові чіткі і зрозумілі роз'яснення української сторони щодо законності її дій на ринку зброї, російська сторона продовжує послідовну кампанію, спрямовану на формування сприйняття України як держави, що не дотримується міжнародних правил та режимів у галузі військово-технічного співробітництва. У зв'язку з цим варто нагадати, що Грузія не була і зараз не є об'єктом жодних міжнародних санкцій чи ембарго Ради Безпеки ООН, ОБСЄ, Європейського Союзу та інших міжнародних організацій на поставки озброєнь, військової техніки чи товарів подвійного використання», – додав Віктор Ющенко.

Курс України на інтеграцію в НАТО

Також він зазначає: «Не може бути предметом політичних нарікань з боку Росії і курс України на інтеграцію в НАТО».

«Це змушує нас знову повторювати прописні істини про те, що право на вибір міжнародних засобів забезпечення національної безпеки, зокрема участі у військово-політичних союзах, є невід'ємним елементом державного суверенітету будь-якої країни, і Росія має його поважати», – наголошує Президент.

«Слід відзначити, що Закон України «Про основи національної безпеки України», який був ухвалений Верховною Радою України у 2003 році, у тому числі і керівництвом нинішньої опозиції, передбачає пряму інтеграцію України до НАТО, аж до прямого членства. Цим керується Президент України», – мовиться у зверненні.

При цьому Віктор Ющенко зауважив: «Також хотів би вкотре наголосити, що прагнення нашої держави до набуття членства в Альянсі жодним чином не спрямоване проти Росії, а остаточне рішення щодо вступу до НАТО прийматиметься лише після проведення всенародного референдуму».

Чорноморський флот

«Хочу особливо відзначити, що стаття 17 Конституції України не допускає розташування на території України військових баз іноземних держав, – зазначає Ющенко. – У той же час наша держава залишається вірною своїм міжнародним договірним зобов'язанням щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України до 28 травня 2017 року та у повному обсязі виконує положення відповідних базових угод 1997 року».

«Натомість мушу констатувати наявність серйозних проблем в імплементації базових угод з боку російської сторони в питаннях землі, нерухомого майна, радіочастот, засобів навігації тощо. Протягом всього періоду базування Чорноморського флоту Росії на території України його командуванням систематично допускалися грубі порушення двосторонніх домовленостей та законодавства України, про що українська сторона постійно інформувала російську сторону», – сказано у зверненні.

Вирішення наявних проблем потребує «інтенсивної роботи»

За словами Президента України, вирішення наявних проблем в українсько-російських двосторонніх відносинах потребує «інтенсивної роботи».

«Тому рішення відкласти приїзд нового російського посла в Україну, безумовно, не сприятиме конструктивному розвитку наших відносин», – зауважив Ющенко, наголосивши, що Україна продовжує залишатися прихильником широкої співпраці з Росією на основі взаємної поваги та рівноправ’я.

Як заявив Ющенко, він готовий вести діалог із Росією і сподівається, що реакція російського президента на заклик до діалогу буде «конструктивною».

«Я впевнений у гарному майбутньому українсько-російських відносин, які базуються на глибоких традиціях дружби та добросусідства між народами наших двох країн і які, очевидно, є міцнішими, ніж інтереси окремих політичних кіл, та не залежать від ситуативної кон’юнктури політичного моменту», – сказав Ющенко, звертаючись до українського народу.

11 серпня Дмитро Медведєв у своєму відкритому зверненні до українського колеги Віктора Ющенка заявив про «антиросiйський курс» українського керiвництва i повiдомив, що приїзд до Києва посла Росії вiдкладається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG