Доступність посилання

ТОП новини

У Москві кажуть, що Медведєв не агресивний, а занепокоєний


Київ – Ні Президент України, ані Прем’єр-міністр у середу не коментували різкої заяви президента Росії, який напередодні звинуватив Віктора Ющенка в «антиросійському курсі». Із заявою виступила голова Секретаріату Президента України Віра Ульянченко, яка назвала тональність російського лідера агресивною. Вона виступила як голова політради президентської партії «Наша Україна». Зі свого боку, російські дипломати в середу спробували пом’якшити враження від виступу російського лідера. А політики та політичні експерти пропонують різні пояснення: одні бачать натяк на підготовку до збройного конфлікту між Москвою і Києвом, інші – прояв внутрішніх російських проблем.

У російському МЗС кажуть, ніби в Україні заяву президента Дмитра Медведєва, який звинуватив главу Української держави у провадженні антиросійської політики, потлумачили неправильно.

Перед цим голова Секретаріату Президента України, голова ради партії «Наша України» Віра Ульянченко заявила, що агресивний тон заяви президента Росії стосується не лише Президента України, але й держави загалом. Відповідаючи на закиди в антиросійськості, що містилися в заяві російського президента, Віра Ульянченко зазначила, що в Україні функціонує за державний кошт понад 1400 російськомовних шкіл, натомість в Росії на декілька мільйонів українців – жодної української школи.

Україні пророкують «грузинський сценарій»

Заступник голови російського зовнішньополітичного відомства Григорій Карасін заявив, що у заяві президента Медведєва немає агресії, у ній міститься лише занепокоєння.

Проте в Росії не всі вкладають подібний зміст у заяву свого президента. Найрадикальніше висловився лідер Євразійського руху Олександр Дуґін. За його словами, заява президента Медведєва означає, що Росія оголосила війну американському впливові на пострадянському просторі.

Олександр Дуґін не виключає, що вже найближчим часом може початися збройний конфлікт у Криму і Східній Україні з встановленням у подальшому російського протекторату над цими територіями. За його словами, перегляд територіальної цілісності України може відбутися за грузинським сценарієм.

Утім, у Дуґіна репутація послідовного українофоба. Взагалі саме існування України він у своїй книзі «Основи геополітики» назвав неприпустимим і розцінив це як виклик Росії. Минулого року активісти очолюваної ним організації вчинили наругу над встановленою на горі Говерла українською національною символікою.

Медведєва спровокував патріарх?

Інші російські експерти схильні пояснювати різкий тон заяви президента Медведєва радше внутрішніми російськими проблемами, а не підготовкою до збройного конфлікту з Україною.

«Я не думаю, що заява Дмитра Медведєва є першою ластівкою в процесі розгортання гарячої українсько-російської війни, – каже російський політолог Андрій Окара. – Але це продовження інформаційної війни. Україна як така, і тим більше Україна Ющенка – це виклик Росії як державі-корпорації, де всі національні інтереси зведені до інтересів нафтогазового експорту».

Андрій Окара схильний пояснювати різку заяву президента Російської Федерації наслідками візиту Московського патріарха Кирила до України. За словами політолога, діяльність Кирила викликала певні ревнощі в Кремлі.

«У Росії з’явився ще один політик. Взагалі, я вважаю, що в Росії є чотири справжні політики: це Путін, Медведєв, Кадиров, а тепер ще й патріарх Кирило, – зазначає Андрій Окара. – Бо після України він позиціонував себе як самодостатнього діяча. А РПЦ – як структуру конкурентну кремлівській корпорації. Патріарх висловив певну стратегію щодо формату російсько-українських відносин, чого Кремль не міг зробити всі ці 17 років... У Кремлі починають усвідомлювати, що їхній інструментарій впливу на Україну дуже обмежений. І навіть у Московської патріархії цей інструментарій значно ширший».

«Український народ проголосує за того президента, якого захоче обрати»


Перший президент України Леонід Кравчук, коментуючи заяву президента Медведєва, застеріг українську та російську владу від подальшої ескалації конфлікту: «Український народ проголосує за того президента, якого захоче обрати. Це його право. І Росія має це прийняти. Як і ми маємо прийняти те, що відбувається на російському владному олімпі».

За словами Леоніда Кравчука, справжнім шляхом до розуміння є сприйняття своїх сусідів такими, якими вони є і не намагатися переробити їх під власний стандарт.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG