Доступність посилання

ТОП новини

Москва звинувачує Київ в антиросійській політиці


Лідер російських комуністів Геннадій Зюганов, Борис Ґрізлов – «Єдина Росія», президент Росії Дмитро Медведєв та Сергій Міронов – «Справедлива Росія». Сочі, 10 серпня 2009 р.
Лідер російських комуністів Геннадій Зюганов, Борис Ґрізлов – «Єдина Росія», президент Росії Дмитро Медведєв та Сергій Міронов – «Справедлива Росія». Сочі, 10 серпня 2009 р.

Президент Росії Дмитро Медведєв надіслав Президенту України Віктору Ющенку листа, в якому звинуватив Київ у проведенні антиросійської політики та загостренні двосторонніх відносин. Як зазначається у посланні, за таких умов Медведєв вирішив відкласти прибуття до України нового російського посла Михайла Зурабова.

За словами російського лідера, таке рішення пояснюється «антиросійським курсом українського керівництва».

У листі, розміщеному на офіційному сайті російського президента, наголошується, що «проблеми двосторонньої спiвпрацi, звiсно, iснували i раніше».

«Це було природно для ситуацiї пiсля розпаду Радянського Союзу, коли довелося облаштовувати вiдносини мiж двома суверенними державами. Проте те, що ми спостерiгаємо в роки Вашого президентства, не можна сприймати iнакше, як вiдхiд української сторони вiд принципiв дружби i партнерства з Росiєю, закрiплених у Договорi 1997 року. Я вже писав Вам про це в листопадi минулого року, але ситуацiя не лише не виправляється, а, навпаки, деградує», – наголошує Медведєв.

Також президент Росії заявив, що ще однією перешкодою для позитивного розвитку російсько-українських відносин стала вимога України відкликати двох російських дипломатів без будь-яких, за словами Медведєва, на те підстав.

Як зазначив російський президент, точний термін приїзду Зурабова визначать пізніше з урахуванням реального розвитку російсько-українських відносин.

«У Росії сподіваються, що нове політичне керівництво України буде готове вибудовувати між нашими країнами такі відносини, які на ділі відповідатимуть справжнім сподіванням наших народів, інтересам зміцнення європейської безпеки», – мовиться в посланні Медведєва Ющенку.

Нещодавно Україна дала офіційну згоду на призначення Зурабова послом Росії в Україні. Він буде наступником Віктора Черномирдіна, якого звільнили у червні.

МЗС України розчароване відкладанням приїзду нового посла Росії

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій висловлює розчарування відкладенням приїзду в Україну нового посла Росії Михайла Зурабова.

«Я вважаю, що присутність дипломатів, зокрема послів, краща, ніж їх відсутність», – сказав Хандогій.

Водночас, за словами виконувача обов’язків міністра, відстрочка приїзду посла Росії не є образою. «Мене особисто це не ображає, це може в мене викликати деяке розчарування», – зазначив дипломат.

Коментуючи лист президента Росії Дмитра Медведєва Президентові України Віктору Ющенку, Хандогій зазначив, що реакцію та оцінку цього листа дасть Ющенко. Таку відповідь уже готують, сказав Хандогій. Після цієї відповіді, за його словами, буде й коментар МЗС України.

6 серпня 2009 офіційний Київ дав згоду на призначення Зурабова послом Росії в Україні. А Президент Віктор Ющенко минулого тижня заявив, що Україна хоче конструктивних вiдносин з Росією.

«Для нас вiдносини з Росiєю стратегічні», – сказав глава Української держави в Овiдiополi Одеської областi.

За його словами, є низка питань, якi потребують термiнового позитивного вирiшення:наприклад, демаркацiя кордонiв мiж Україною та Росiєю, розташування в Криму росiйського флоту.

Також Ющенко повiдомив, що для нового посла Росії в Українi вже готовi всi умови. «Всi питання щодо перебування нового посла Росiї в Українi вирiшенi», – запевнив глава держави.

Регіонали згодні з заявою Медведєва, НУНС критикує

Заява президента Росії Дмитра Медведєва свiдчить про зацiкавленiсть Росiї у впливi на президентську кампанiю в Українi, заявляє народний депутат вiд НУНС Андрiй Парубiй.

За його словами, Росiя «робила i робитиме все можливе, щоб привести в Українi до влади зручного для Кремля кандидата, який був би набагато лояльнішим».

Парубiй зазначив, що для такої заяви немає пiдстав. «Можна говорити про антиукраїнськi настрої в Росiї, i жодною мiрою про антиросiйськi настрої в Українi», – наголосив депутат.

Натомість лiдер Партiї регiонiв Вiктор Янукович, коментуючи звернення Дмитра Медведєва до Вiктора Ющенка, зазначив, що «за нинішньої влади надiї полiпшення українсько-росiйських вiдносин практично немає».

За словами Януковича, у разi приходу до влади його політична сила насамперед намагатиметься «вiдродити нормальнi, добросусiдськi, рiвноправнi та взаємовигiднi відносини» з Росією.

МЗС Росії: дій, що зачіпають інтереси росіян і українців, не буде

У Москві заявляють, що не робитимуть ніяких дій, які зачіпають інтереси населення Росії та України.

«Драматизувати ситуацію не треба. Це не розрив. Ніяких дій, що зачіпають інтереси народів обох країн, не буде», – сказали в Департаменті інформації і друку Міністерства закордонних справ Росії, повідомляє «Інтерфакс».

У МЗС Росії наголосили, що в посланні президента Дмитра Медведєва українському колезі Віктору Ющенку «системно проаналізовано весь перелік складних питань у двосторонніх відносинах, які виникли за останні кілька років не з вини Росії».

«Ми розраховуємо, що українське керівництво серйозно поставиться до звернення, що будуть зроблені відповідні висновки й вжиті заходи щодо нормалізації відносин, в чому ми також дуже зацікавлені», – зазначив співрозмовник агентства.

Водночас помічник президента Росії Сергій Приходько заявив, що послання президента Росії Дмитра Медведєва не передбачає розриву чи заморожування дипломатичних відносин між Москвою та Києвом.

Росія втручається у процес виборів в Україні – віце-президент Європарламенту

Різкі заяви президента Росії на адресу українського керівництва свідчать про те, що Москва намагається втручатися у процес виборів в Україні. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив віце-президент Європейського парламенту, польський політик Марек Сівец.

«Це початок російського втручання у процес виборів в Україні. Гадаю, що мову імперської політики добре розпізнають у Європі», – сказав Сівец.

На запитання Радіо Свобода, кого з кандидатів на президента України нині підтримує Кремль, Сівец зауважив, що Росія не виявляє своїх симпатій так явно, як це було п’ять років тому. Тут європейський політик радить звернути увагу на заяви українських політиків. «Треба уважно послухати, що говорять кандидати на президента в Україні. Я не хочу назвати імена, але це очевидно», – зауважив віце-президент Європейського парламенту.

За словами Марека Сівця, нині у Євросоюзу немає підстав втручатися у російсько-український конфлікт, але Брюссель має ретельно відстежувати розвиток подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG