Доступність посилання

ТОП новини

СБУ має докази незаконної діяльності висланого російського дипломата – МЗС


Служба безпеки має достатньо доказів незаконної діяльності висланого з України радника-посланника посольства Росії Володимира Лисенка. Про це повідомив виконувач обов’язків першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко.

«Українські відповідні інституції прекрасно знали, чим займається радник російського посольства Лисенко, перебуваючи ще тут, в Києві і потім поїхавши до Севастополя. Факти має озвучити СБУ, але я вас переконую в тому, що підстави були», – сказав український дипломат.

За його словами, всі ці факти задокументовані, вони були неодноразово доведені до відома російської сторони, починаючи з січня цього року.

При цьому Костенко зазначив, що, згідно з міжнародною практикою, країна не повинна пояснювати причини висилки дипломатів. «Це міжнародна практика, ніхто не потребує пояснень, а тут ми повинні все це робити», – сказав він, додавши, що дуже хотів би, щоб з якогось приводу СБУ оприлюднила всі матеріали, які стосуються незаконної діяльності російських дипломатів.

Говорячи про генерального консула Росії в Одесi Олександра Грачова, дипломат повiдомив, що його вирішили не висилати – за численними проханнями представникiв росiйської сторони. «Це означає, що якщо буде продовжено роботу, несумiсну зi статусом дипломата, ми повернемося до цього питання», – пiдсумував Костенко.

Нещодавно мiж Україною та Росiєю розгорiвся дипломатичний скандал. Київ рекомендував Москвi припинити виконання повноважень радника посольства Росії в Українi Володимира Лисенка, який вже залишив Україну, i генконсула Росії в Одесi Олександра Грачова.

У МЗС Росії висловили iз цього приводу обурення і заявили, що пропонують українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Петербурзi та одного з радникiв посольства України в Москвi.

Пiзнiше в МЗС України повiдомили, що українська сторона вiдкликала рекомендацiю щодо припинення повноважень генерального консула в Одесi Грачова, пiсля чого зупинили і відповідні дії щодо українського генерального консула в Петербурзi.
XS
SM
MD
LG