Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення якості американських автівок


Нью-Йорк – Після періоду глибокого занепаду і банкрутств американських автобудівних компаній почався період відродження. Детройтські автовелетні засвоїли уроки і значно підвищили якість машин. Принаймні, такого висновку дійшли дослідники на підставі опитування водіїв і покупців.

Дослідження про якість продукції трьох концернів, «General Motors», «Ford» і «Chrysler», щороку здійснює і публікує Школа бізнесу Мічиганського університету. Результати цих опитувань користуються авторитетом в американському автомобільному світі, причому там йдеться не про технічні характеристики автівок, а про ступінь задоволення споживача.

Тут найкраще пописується «Ford», до речі, єдина компанія в детройтській трійці, що не лише відмовилася від урядової фінансової допомоги, а й зуміла уникнути банкрутства. За цей рік якість виробництва на фордівських заводах зросла на 5 відсотків.

Щодо «General Motors», то авта марки «Каділак» ділять перше місце зі своїм чільним конкурентом, японським «Лексусом», а «Б’юік» і фордівський «Лінкольн-Меркюрі» ділять третє й четверте місця.

За даними іншого дослідження, J.D.Power, «Б’юік» визнані найбільш надійним автом року. Репутація Детройта назагал підвищилася. Якість американських авт «значно поліпшилася, до того ж такою мірою, що ми її, правду кажучи, не очікували побачити», – сказав керівник дослідження Клейс Форнелл, професор Мічиганського університету, в інтерв’ю газеті «Нью-Йорк Таймс». – Ми назагал не очікували такого впевненого руху у позитивному напрямку жодного з вітчизняних автобудівників. Це для нас абсолютна несподіванка».

Чи криза американської автобудівної промисловості відійшла у минуле?

Занадто рано про це говорити. Детройт все ще пасе задніх у порівнянні з азійськими та європейськими конкурентами. Тут перед ведуть японці зі своїми «тойотами» та «хондами» та німецькі БМВ.

За результатами дослідження Мічиганського університету, задоволення споживачів вітчизняними автами сягнуло цього року найвищого рівня – 84 відсотки. Одначе рівень продажу детройтських автівок залишається найнижчим від часів рецесії початку 1980 років.

Парадоксально, але факт: зменшення ринкової частки американських автівок позитивно впливає на Детройт, бо примушує автоконцерни більше дбати про якість продукції. Відійшли у минуле заклики великої трійці купувати нове авто що три роки. Нині вік середньостатистичного авта на дорогах Америки – 9 років.

Дослідження Школи бізнесу Мічиганського університету почалося 1994-го року. Щовесни соціологи опитують 80 тисяч водіїв і покупців.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG