Доступність посилання

ТОП новини

США: рецесія і малий бізнес


Нью-Йорк – Як малий бізнес у Сполучених Штатах дає собі раду у період рецесії? Як виживають малі підприємства?

За даними міністерства праці, у Сполучених Штатах на початок цього року було близько 20 мільйонів підприємств так званого малого бізнесу, тобто таких, що мають незалежних власників, невелику кількість працівників і обмежений обсяг виробництва. Це автомайстерня чи перукарня, овочева крамниця, друкарня, відеосалон, ресторан, книгарня, тощо.

Нині в Америці важкі часи. Безробіття хоча трохи відступило, рівень його все ще високий – 9,4 відсотка. 15 мільйонів безробітних, і хоча провідні економісти заповідають близьке відродження, минулого місяця ще чверть мільйона осіб зареєструвалися як безробітні.

Загальновідомі приклади банкрутств великих банків, брокерських фірм, автомобільних концернів.

А як переживають рецесію малі бізнеси? Як подає журнал Business Week, тут діє правило, сформульоване ще у 19-му сторіччі Чарльзом Дарвіном про виживання найбільш пристосованих видів. Ось деякі рецепти пристосування до жорстких умов економічного спаду. Їх пропонує читачеві ділового журналу Джин Маркс, сам – власник малого бізнесу.

Він вважає, що більшість малих підприємств переносять рецесію успішніше від великих. Його поради: по-перше, підтримувати тісний зв’язок із постачальником і клієнтом. Дуже важливо забезпечити швидку доставку замовленого товару чи продукту. Друге: дбати про якість, точність і швидкість обслуговування, пам’ятаючи про конкурентів. Третє: максимально висока продуктивність праці, щоб продати якомога більше товару. Четверте: визначати й знати своїх конкурентів, знижувати ціну, якщо можливо, мати кваліфікованого бухгалтера. П’яте: прибуток вкладати у розбудову власного виробництва.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG