Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про Україну, Пакт Молотова-Ріббентропа, судно Arctic Sea...


Лондон – Словацький щоденник Sme сьогодні закликав Україну вибрати між ЄС та мафією у статті про суперечку між Україною та Словаччиною щодо словацького прикордонного контролю. Серед інших тем, що привертають увагу, історія з викраденням російського корабля біля європейських берегів, а також спадщина СРСР.

Україна припинила рух вантажних поїздів через словацький кордон. Вона вимагає, щоб словаки відімкнули систему сканування вагонів на тих підставах, що вона шкодить здоров’ю людей. Ліберальний словацький щоденник Sme кепкує з рішення України і зазначає, що від сканування вагонів найбільше потерпає українська цигаркова мафія. «Тиск щодо відімкнення сканера йде безпосередньо від митників, – мовиться у статті. – Влада в Києві виконує лишень роль передавача послання. Смішно те, що таким чином держава танцює під музику мафії, хоча й заявляє, що хоче приєднатися до ЄС, який не дозволяє обходити цей контроль... Київ має вибрати між регуляціями ЄС та залежністю від мафії. Мати і те, й інше неможливо. Є неприйнятним, щоб Росія вирішувала, належить Україна до Європи чи ні. Але правдою є й те, що ніхто на Заході не хоче змушувати Україну до членства в ЄС, якщо вона сама не зацікавлена у приєднанні».

Згідно із російськими військовими, вантажне судно Arctic Sea було жертвою нападу піратів. Німецька газета Süddeutsche Zeitung вважає цю історію ганебною для європейської системи безпеки: «Те, що пірати могли провести 98-метрове вантажне судно через Балтійське море, протоку Каттеґат та Ла-Манш, проминувши багато країн ЄС на одному з найбільш жвавих маршрутів у світі, жахливо. Лише уявіть, якби Arctic Sea було танкером, а його захоплювачі не звичними злочинцями, а терористами. І все одно буде ганьбою, якщо навіть судно стало жертвою не піратів, а шахраїв зі страховкою чи чогось подібного. Адже протягом кількох тижнів європейська влада не мала уяви, що сталося з кораблем».

Минулої неділі під час молитви Папа Бенедикт XVI назвав нацистські концтабори «символами пекла на землі». Але він оминув своєю увагою радянський ҐУЛАҐ, пише румунське видання Evenimentul Zilei: «23 серпня виповнюється 70-річниця фатальних обіймів більшовизму і нацизму, а саме Пакту Молотова-Ріббентропа (насправді Гітлера-Сталіна)... Ми не маємо права через два десятиріччя після революції 1989 року забувати про те, що собою становили ці дві тоталітарні диктатури – брати-близнюки геноциду – комунізм і нацизм... У ҐУЛАҐу маси людей ліквідували не з використанням технологій, як це було в Освенцимі, Треблінці чи у Берґен-Бельзен, а за допомогою голоду, фізичного виснаження та систематичного знищення їхньої волі до опору. Обидві системи живили ненависть і ґрунтувалися на зневазі до особи та її прав».

Один із найбільш знаних у світі фестивалів поп-музики Woodstock цими днями відзначає своє 40-річчя. Латвійська газета Diena пише, що цей американський фестиваль мав вплив і в колишньому СРСР: «Було непросто бути хіпі у провінційному радянському місті. Їх сприймали, як людей, що п’ють дешеве вино і подорожують автостопом... Фестиваль «Вудсток» долинав до нас, головним чином, по радіо ВЕФ-201, і нам подобалася ця музика. Але з’ясувалося, що самого цього вподобання було достатньо, щоб втратити добре ім’я радянського громадянина. Комуністи перемелювали на фарш будь-кого, хто висловлювався проти режиму, і лише за рік до «Вудстоку» танки розчавили Празьку весну як так звану контрреволюцію. Але на довшу перспективу радянські ідеологи виявилися безсилими проти кількох гітарних акордів Джиммі Гендрикса».

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG