Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді дешеве державне помешкання придбав навіть убивця Джинджича


Белград – Сербські уряди упродовж минулих 12 років роздали чиновникам понад дві тисячі квартир. Квартиру свого часу отримав і Звездан Йованович, котрого засудили за вбивство прем’єр-міністра Зорана Джинджича

Кожний уряд на початку обіцяє, що буде діяти краще й ефективніше від попереднього. Проте на практиці буває інакше. Досі ніхто не збіднів ані на міністерській посаді, ані в на будь-якому місці в державній адміністрації.

Белградська преса цими днями оприлюднила, що кабінети міністрів від 1997 до 2007 року роздали чиновникам 2100 помешкань. Значна частина з них згодом стала власністю людей, які отримали їх для тимчасового проживання. Все було нібито на підставі закону. Так, принаймні, заявляють колишні міністри.

Дотеперішня влада Воїслава Коштуніци, наприклад, надала працівникам міністерств та інших інституцій для користування 288 квартир. Більшість із них скористалися правом купити квартири, в яких мешкали. При цьому скористалися й правом заплатити набагато менше від ринкової ціни. Саме в цьому полягає суть проблеми, кажуть представники нинішньої влади. Й тому діючий прем’єр-міністр Мирко Цветкович вимагає від відповідних служб докладно розібратися із розпродажем державного майна.

Купували у 5 і навіть 10 разів дешевше

Середня ціна на квадратний метр квартири в Белграді становить від півтори до двох тисяч євро. Проте чимало працівників державної адміністрації змогли купити помешкання в 5 і навіть 10 разів дешевше. Як саме? Дуже легко. Сформували комісію, яка дійшла висновку, що квартира некомфортна, що покупець витратив велику суму на ремонт…

Так придбав квартиру в столиці й колишній працівник спецполіції Звездан Йованович, якого засудили до 40 років позбавлення волі за вбивство колишнього прем’єра Зорана Джинджича. В квартирі наразі мешкають його дружина з дітьми.

«Прем’єр повинен надати докладні дані щодо кількості куплених квартир та щодо квартир, власником яких є держава, – каже Веріца Барач, голова Ради з боротьби з корупцією. – Якщо він цього не знає, то не може бути головою уряду».

Преса зазначає, що дешево розпродавали не лише квартири, а й інше державне майно. Попри обіцянку голови уряду, немає гарантії, що нові власники віддадуть хоча б частину того, що здобули під час перебування на державних посадах. Адже формально все було зроблено на підставі чинних законів, декретів та розпоряджень.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG