Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі Голодомору як геноциду дійшло до формулювання обвинувачень – Наливайченко


Слідство у кримінальній справі за фактом геноциду українського народу у 1932–33 роках вийшло на етап формулювання обвинувальних висновків, заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко під час засідання круглого столу «Злочин Геноциду-Голодомору 1932–33 років в Україні», яке відбулося в вівторок у Києві.

За його словами, це формулювання обвинувального висновку є найголовнішим етапом, який у співпраці з Генеральною прокуратурою має зробити СБУ.

Як повідомив Наливайченко, за постановою органу досудового слідства Служби безпеки проводиться науково-демографічна експертиза, яка дасть відповіді про кількість загиблих за період Голодомору та його вплив на демографічний стан України.

Він наголосив, що до кримінальної справи долучено матеріали роботи спеціальної комісії Конгресу США, яка працювала до 1988 року. У цих матеріалах зібрані свідчення українських емігрантів, які пережили Голодомор.

У рамках розслідування СБУ також надіслала клопотання до ФСБ Росії, правоохоронних органів Білорусі і Молдови про надання доступу до архівних документів ЦК ВКП(б) та Ради народних комісарів СРСР, ОДПУ СРСР, нормативно-правових актів, директив, розпорядчих, статистичних та інших документів вищих органів влади за період Голодомору в Україні.

До Італії надіслали клопотання про правову допомогу з метою отримання з архівних установ документів, дипломатичного листування за 1932–33 роки Консульства Італії у Харкові.

А до Польщі надіслали клопотання про правову допомогу щодо отримання з архівних установ наявних документів Головного штабу, польської державної поліції, польського Консульства в Харкові та інших відомств, які стосуються періоду Голодомору в Україні.
XS
SM
MD
LG