Доступність посилання

ТОП новини

Комісія МОЗ: щеплення не було причиною смерті дитини на Донеччині


Вакцинація не була причиною смерті чотиримісячного немовляти в Донецькій області, заявив голова спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я з розслідування причин смерті дитини Федір Лапій.

За його словами, розглядалися усі причини, які могли спричинити смерть дитини. «Зараз ще обговорюються питання стосовно інших станів, які могли б зумовити смерть. Є лікарська таємниця, і те, що говориться батькам, як законним представникам дитини, не можуть знати усі. Про те, що сталося з дитиною, я не маю права розповідати», – зазначив Лапій.

Він зауважив, що комісія не виявила жодних порушень у зберіганні чи якості вакцини. «Дитина не мала протипоказань до щеплення. Батьки також засвідчили, що напередодні вакцинації дитину оглянув педіатр», – сказав Лапій.

Зі свого боку, педіатр-інфекціоніст, медичний консультант ЮНІСЕФ Катерина Булавінова зазначила, що смертельні випадки через вакцинацію трапляються дуже рідко.

«Цьому є три причини: анафілактичний шок (один випадок на мільйон), порушення умов зберігання вакцин (характерне для країн третього світу зі слабкою системою охорони здоров’я) та ускладнення (один випадок на 300 тисяч), які за правильно наданої допомоги не мають закінчуватися смертю», – наголосила Булавінова.

4-місячне немовля померло 17 серпня. За три дні до цього дитині робили щеплення. У Міністерстві охорони здоров’я попередньо заявили, що вакцинація не була причиною смерті. Це був один із трьох випадків, зафіксованих цього місяця в Донецькій та Запорізькій областях. Щоразу МОЗ заперечувало зв’язок між щепленням та смертю дітей.
XS
SM
MD
LG