Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові починає роботу новий парламент


На першому засіданні депутати розпочнуть формування керівництва парламенту. Пізніше законодавці мають обрати президента країни, а потім, за поданням новообраного голови держави, і прем’єр-міністра.

Унаслідок дострокових виборів 29 липня владна в країні впродовж восьми років Партія комуністів втратила більшість у парламенті. Чотири досі опозиційні партії сформували коаліцію «Альянс за європейську інтеграцію».

Коаліція, в якій 53 депутати зі 101, має досить голосів, щоб простою більшістю обрати спікера. Для обрання ж у парламенті нового президента Молдови, а це вимагає не менш як 61 голосу, дотеперішня опозиція має заручитися підтримкою принаймні частини депутатів-комуністів.

Раніше комуністи заявили, що не збираються приєднуватися до правоцентристської коаліції, а натомість намагатимуться створити власну, лівоцентристську.

Якщо президента не вдасться обрати з двох спроб, і цей парламент має бути розпущений, як то сталося з попереднім, обраним щойно у квітні. В такому разі нові вибори відбудуться вже наступного року.
XS
SM
MD
LG