Доступність посилання

ТОП новини

Депутати-скептики ЄС об’єднуються, але поділити Європу не зможуть


Зала засідань Європейського парламенту у Страсбурзі, 14 липня 2009 р.
Зала засідань Європейського парламенту у Страсбурзі, 14 липня 2009 р.

Брюссель – Парламент Європейського Союзу, що був переобраний на початку літа, наразі налічує найбільшу за всю свою історію кількість євроскептиків. Найкритичнішими стосовно європейської інтеграції традиційно залишаються британці. А їхні депутати, що представляють «Партію незалежності Об’єднаного Королівства», взагалі цієї європейської установи не визнають. До яскраво виражених євроскептиків належить також частина депутатів від Чехії та Польщі. Загалом, якщо всі політики, котрі не поділяють ідей об’єднаної Європи, об’єднаються, то стануть третьою за величиною депутатською фракцією найвищої законодавчої установи ЄС. Проте, на думку експертів, хоча євроскептики й об’єднуються, їх вплив на рішення Європарламенту залишатиметься обмеженим.

Хоч це й звучить дещо парадоксально, проте, Європарламент у нинішньому складі налічує майже сотню депутатів, що загалом не бачать потреби в існуванні цієї європейської установи. Власне, як і інших брюссельських інституцій.

Найбільше об’єднання парламентарів, котрі критикують європейську інтеграцію, – це фракція європейських консерваторів та реформаторів. 55 євродепутатів, здебільшого від Британії, Чехії та Польщі, протистоять об’єднавчим ідеям Європи. Таку ж позицію займає й інша, щойно створена фракція «Європа свободи і демократії». Вона згуртувала 30 депутатів навколо британської «Партії незалежності Об’єднаного Королівства». Її очолює Найджел Фаридж, який відкрито критикує намагання згуртувати Європу та заявляє про необхідність виходу Великобританії зі складу Євросоюзу. На останньому засіданні парламенту у відповідь на встановлення британського національного прапорця на його столі, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу демонстративно встановив перед собою прапор об’єднаної Європи.

«Мета – повторне «ні» Лісабонській угоді»

Нинішня нова мета цього об’єднання визначена намаганнями європейських федералістів посилити позиції установ Брюсселя та Страсбурга, ухваливши на повторному референдумі в Ірландії Лісабонську угоду.

Найджел Фаридж заявляє, що політичні сили, які протистоять Лісабонській угоді, не мають жодних намірів складати зброю.

«Запевняю, що багато хто з нашої групи «Європа свободи та демократії» зробить все можливе, аби допомогти знову проголосувати «ні» на ірландському референдумі, – попереджає британський політик. – Наразі майбутнє демократії перебуває в руках ірландців».

«Не перетворюйте Євросоюз на новий Радянський Союз»

Лідер фракції європейських скептиків у Парламенті ЄС Найджел Фаридж, звертаючись до новообраного голови парламенту Єжи Бузека, порівняв нинішні процеси в Європейському Союзі із тими, що відбувалися у Союзі Радянських Соціалістичних Республік.

«Ви боролися, пане голово, проти Радянського Союзу, ви боролися за демократію та за право націй на самовизначення. Та якщо Ви продовжуватимете ігнорувати демократичні голоси таких країн, як Франція, Нідерланди та Ірландія, то перетворите Євросоюз на такий самий «союз», проти якого Ви так палко боролися», – зазначив Найджел Фаридж, нагадуючи про відкинуту у 2005 році французами та нідерландцями нову європейську конституцію, аналогом якої нині він вважає Лісабонську угоду.

Однак, навіть при тому, що антиєвропейськи налаштовані депутати намагатимуться гальмувати законотворчі процеси Європи, скандалитимуть, чи просто битимуть байдики, це не заважатиме їм отримували щомісячну зарплату в розмірі від 7 тисяч євро.

Разом з тим, на думку більшості політологів, серед скептично налаштованих євродепутатів також немає одностайності. Саме через це їх вплив на роботу та рішення Європейського парламенту в нинішньому складі залишатиметься слабким.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG