Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент – це «Європа країн» і «Європа людей»


Сессійна зала засідань Європейського парламенту
Сессійна зала засідань Європейського парламенту

Брюссель – Серед усіх головних установ Європейського Союзу Європарламент – це єдиний орган, членів до якого, тобто депутатів, люди вибирають особисто. Тому, якщо порівняти його, скажімо, з Єврокомісією чи Радою Євросоюзу, то саме парламент є найближчим до простих громадян і саме до парламентарів надходять прохання, скарги й петиції. Трохи менше місяця залишилося до виборів нового складу євродепутатів, у яких має взяти участь найбільша за всю історію ЄС кількість виборців. Громадяни 27 країн підуть на виборчі дільниці, щоб визначити, хто саме надалі відстоюватиме їхні права на рівні Євросоюзу.

Але яку владу має Європейський парламент і як працює ця установа, котра через свою багатонаціональність немає аналогів у світі?

Влада європейського депутата зосереджена на трьох сферах: законодавчій, бюджетній та політичному нагляді за роботою інших головних установ Євросоюзу. Тим часом, як Комісія – це виконавчий орган, і всі її проекти та пропозиції (що здебільшого виконуються «на замовлення» інших інституцій) розглядають та ухвалюють (або ж відхиляють) євродепутати. До речі, саме парламент Європейського Союзу обирає голову Єврокомісії.

Парламент створює закони

Ухвалення бюджету чи розмірів фінансових витрат – це одна з важливих функцій парламенту. Депутати від різних країн ЄС також здійснюють контроль над Комісією чи Радою ЄС. Зі Страсбурга, де проводяться сесії парламенту, регулярно надходять письмові запити до Брюсселя, де базуються інші дві найбільші інституції, щодо тих чи інших суперечливих питань, пов’язаних із чи то повсякденним життям європейців, чи з політичною ситуацією за межами Євросоюзу. Депутати можуть ініціювати створення слідчих комісій (наприклад, щодо запізнілої реакції ЄС під час поширення «коров’ячого сказу»). Проте головним для європарламентаря все ж є створення законів щодо внутрішньої чи зовнішньої політики ЄС, економіки чи соціального захисту людей.

«Європа базується на законах, – пояснює депутат Європарламенту від Франції Алан Ламассур. – Так, як національні парламенти голосують за закони, так і Європейський парламент голосує за закони (на європейському рівні). Тому робота євродепутата поділена між Страсбургом та Брюсселем».

Щодо законів, то робота Європарламенту може варіюватися від звичайних консультацій (наприклад, щодо фіксованих цін на сільгосппродукти) до юридичного ухвалення рішень (скажімо, вступ до ЄС нових країн і таке інше).

Проте таку владу парламенту Євросоюз, який створили ще півстоліття тому, має порівняно недавно, бо раніше всі європейські рішення ухвалювали тільки на національних рівнях.

Чи може євродепутат керувати банком?

Євродепутатом може стати будь-який громадянин Євросоюзу, якому виповнилося 23 роки. Питання сумісності чи несумісності посади євродепутата з іншими функціями поставало ще у 70-х роках минулого століття. Остаточно ці правила були затверджені вже на початку 2000-х років. Тож сьогодні у статуті визначено, що функції євродепутата несумісні із посадами голови держави чи уряду, членом національного парламенту чи сенату, роботою в інших європейських установах, нацбанку або посадою судді, адвоката чи радника.

Із розвитком інтеграційних процесів у європейській співдружності Європарламент з кожним роком отримує все більше повноважень. Наразі ж він представляє, як одного разу влучно висловився колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, і «Європу країн», і «Європу людей».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG