Доступність посилання

ТОП новини

Польща відзначає 70-ту річницю початку Другої світової війни у Гданську


Біля монументу Вестерплатте у Гданську розпочалися офіційні заходи з відзначення 70 роковин початку Другої світової війни
Біля монументу Вестерплатте у Гданську розпочалися офіційні заходи з відзначення 70 роковин початку Другої світової війни

Київ – Сьогодні на світанку біля монументу Вестерплатте у Гданську розпочалися офіційні заходи з відзначення 70-их роковин початку Другої світової війни. 1 вересня 1939 року в Гданській бухті німецький лінкор відкрив вогонь по польському військовому об’єкту, що стало початком Другої світової війни. Сюди завітають зокрема російський прем’єр-міністр Володимир Путін та німецький канцлер Анґела Меркель. Володимир Путін збирається присвятити свою промову покращенню відносин між Росією та Польщею, натягнутих через історичні суперечки довкола початку війни.

У Європі початком Другої світової вважається 1 вересня 1939 року. Саме тоді німецькі війська захопили частину польських земель. Передумовою до цього стало нібито захоплення поляками німецької радіостанції. Три тижні потому в результаті пакту Молотова-Ріббентропа радянські війська зайшли на східні землі Польщі.
Німецькі війська розпочали «бліцкриг» у Польщі 1 вересня 1939 року. (Архівна фотографія)


У 1939 році у тоді ще німецькому, а нині польському містечку Глівіце нацисти сфабрикували атаку на німецьку радіостанцію, щоб звинуватити Польщу в агресії. Польський історик Андржей Яржевські розповідає, що німецькі солдати увірвалися у будівлю радіостанції, замкнули працівників у підвалі і звинуватили поляків в атаці: «Ця провокація, запланована за день до початку Другої світової, мала на меті показати Англії та Франції, що Польща є агресором - у такому випадку Франція б не допомагала Польщі. Згідно з угодами між Польщею, Францією та Британією, останні дві країни у разі німецької агресії, мали б за два-три дні вступити у війну. Тому інформація, що Польща є агресором суттєво захистила б західний кордон Німеччини (від атак Франції та Британії)».

Роль у початку війни нацистсько-радянського пакту Молотова-Ріббентропа

Радянські та німецькі війська у Польщі у вересні 1939 року на «кордоні миру», який виник в результаті радянсько-нацистського Пакту Молотова-Ріббентропа. Архівна фотографія
І хоч твердження, що Польща розпочала Другу світову атакою на Німеччину нині спростовуються, суперечки довкола ролі у початку війни пакту Молотова-Ріббентропа досі тривають.

Нині у Росії багато хто більше вірить у те, що радянські війська увійшли у Польщу, щоб допомогти боротися проти нацистської окупації, аніж у твердження, що все це було лише частиною таємного протоколу.

Російський президент Дмитро Медведєв останніми тижнями критикував тих, хто, за його словами, інтерпретує Другу світову війну як «певну конфронтацію між тоталітарними системами». Під час виступу в Ізраїлі Медведєв припустив, що ті, хто сумнівається в офіційній версії Кремля щодо подій Другої світової є подібними до тих, хто заперечує Голокост.

«Наше завдання сьогодні – упевнитися, що справжню історію не намагаються підлаштувати під жоден із політичних сценаріїв. Ми не можемо погодитися з країнами, які сумніваються у вирішальній ролі Радянського союзу у боротьбі з нацизмом чи у жахливих подіях Голокосту», – заявив Дмитро Медведєв.

У рамках цієї історичної суперечки польський прем’єр Дональд Туск запросив російського прем’єра Володимира Путіна, німецького канцлера Анґелу Меркель та інших на з’їзд у Гданську з нагоди річниці нацистського вторгнення.

Путін прийняв запрошення, зазначивши польському щоденному виданню «Gazeta Wyborcza», що він намагатиметься загладити суперечку між Росією та Польщею щодо Другої світової війни. Путін зазначив, що обов’язком нинішніх лідерів є «знищити недовіру та упередження у відносинах між Росією та Польщею».

Нині Путін стверджує, що потрібно «перегорнути стару сторінку і розпочати нову». Проте поки невідомо, чи допоможуть ремарки російського прем’єра поліпшити відносини з Польщею.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG