Доступність посилання

ТОП новини

Ціна на транзит газу може зрости до 70% в 2010 році – прем’єр


Наступного року вартiсть транзиту росiйського газу територiєю України може збiльшитися на 65-70%, «залежно вiд того, якою буде цiна на нафту», повiдомила прем’єр Юлiя Тимошенко, вiдкриваючи засiдання уряду.

За словами прем’єра, Україна та Росiя мають намiр забезпечити нормальний транзит газу протягом цього року i на початку наступного.

«Обидвi сторони – i Росiя, i Україна – домовилися про те, що на Рiздво не буде тих традицiйних «штучок», якi завжди бувають iз кризами у газовiй сферi, а все буде досить спокiйно на базi наявних домовленостей», – додала Тимошенко.

Вона також нагадала, що прем’єри двох країн домовилися не застосовувати штрафних санкцiї стосовно України за недобiр обсягiв газу.

Український та росiйський прем’єри на зустрiчi в Польщi 1 вересня домовилися, що Україна оплачуватиме тільки фактично спожитий об’єм газу. Зокрема, на 2010 рік прогнозується імпорт 27 мільярдів кубометрів газу.

Після цього деякі ЗМІ повідомили, що в обмін на зниження обсягу поставок український прем’єр нібито запропонувала «певну знижку в тарифі на транспортування природного газу територією України». Тимошенко цю інформацію спростувала.

У 2009 році ставка на транзит російського газу становить 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.
XS
SM
MD
LG