Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: домовленості Тимошенко і Путіна треба оформити юридично


Президент Віктор Ющенко наполягає на юридичному оформленні домовленостей прем’єрів України і Росії Юлії Тимошенко й Володимира Путіна про незастосування санкцій до України за недобір газу.

Як повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату Президента, Ющенко звернувся до Тимошенко з відкритим листом, у якому висловив свою стурбованість ситуацією у відносинах з Росією в газовій сфері.

«Я з задоволенням довідався про обіцянку прем’єра Росії не застосовувати штрафні санкції за недобір газу, як це передбачено газовими угодами», – заявляє в листі Президент і додає, що за розрахунками експертів, розмір штрафних санкцій за недобір газу в першому півріччі 2009 року становить 41,9 мільярда гривень.

За словами Ющенка, така позиція прем’єрів України і Росії свідчить про те, що в газові угоди необхідно вносити зміни. А домовленості, які мають таку вагу для України, потрібно зафіксувати на папері, щоб убезпечити себе від застосування цих санкцій у майбутньому, наполягає Президент.

Глава держави також закликав уряд на одному з найближчих засідань ще раз повернутися до обговорення фінансового стану «Нафтогазу» і до питань реформування газового ринку.

1 вересня під час зустрічі в Польщі Тимошенко і Путіна обидва прем’єри заявили, що домовилися про сплату Україною за фактично спожиті обсяги імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на поставку палива.

Україна планує імпортувати 27-33 мільярди кубометрів російського газу 2010 року замість законтрактованого мінімального обсягу 42 мільярди.

Цього року імпорт прогнозується на рівні 32-33 мільярдів кубів, що відповідає положенню контракту з урахуванням 20% знижки.

Водночас Україна порушувала обсяги щоквартального імпорту, визначені угодою на постачання газу.
XS
SM
MD
LG