Доступність посилання

ТОП новини

«Потяг Вінтона» прибув до свого рятівника


Спеціальний потяг із урятованими від нацистів євреями прибув до Лондона, де його зустрів сам рятівник, Ніколас Вінтон, якому сповнилося 100 років.

Потяг із двома десятками врятованих і членами їхніх родин вирушив три дні тому з Праги. Перед його відходом у столиці Чехії, на Головному вокзалі, відкрили пам’ятник Вінтонові.

Перед початком Другої світової війни Ніколас Вінтон, відомий своєю гуманітарною діяльністю, організував вивезення з окупованої німецькими нацистами Чехословаччини єврейських дітей, батьків яких відправили в концтабори.

Він домігся від британського парламенту спеціального закону, який уможливив в’їзд таких біженців до країни, і знайшов 669 єврейським дітям із Чехословаччини охочі прийняти їх британські родини.

Нинішній «потяг Вінтона», що складається з паровозів і вагонів 1930-х років, вшановує 70-річчя останнього з поїздів, що їх організував тоді Вінтон. Потяг, який вирушив із Праги 1 вересня 1939-го, не дійшов до мети й мусив повернутися, бо німецькі нацисти почали окупацію Польщі.
XS
SM
MD
LG