Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ застерігає від розпалювання настроїв проти вакцинації


Міністерство охорони здоров’я у зв’язку з пов’язуванням смертей немовлят зі щепленнями застерігає від розпалювання настроїв проти вакцинації.

Поширення неправдивої інформації щодо причинно-наслідкового зв’язку між смертю дітей і вакцинацією обертається панічним страхом населення перед профілактичними щепленнями, і, як наслідок, країна може опиниться перед загрозою епідемічних спалахів, вважають у міністерстві.

Його прес-служба нагадала, що щороку з тих чи інших причин в Україні помирає близько 5 тисяч немовлят; при цьому практично кожен малюк отримує за рік щеплення проти 10 інфекцій, тобто постійно перебуває в періоді щеплень.

Відтак теоретично кожен випадок малюкової смерті може бути використаний як привід для політичних спекуляцій та дискредитації самої ідеї імунопрофілактики, наголошують у МОЗ.

Враховуючи ж масштабну кампанію, розгорнуту, за словами міністерства, деякими політичними силами з використанням громадських організацій, МОЗ звертається з проханням виважено висвітлювати питання, пов’язані зі смертю малюків, і утримуватися від безапеляційних тверджень про зв’язок смертей із проведенням планових щеплень.

Головний державний лікар України Олександр Біловол у зв’язку з цим нагадав, що альтернативи щепленню наразі в світі не існує. За його словами, сьогодні це найбільш ефективний і доступний спосіб профілактики інфекційних хвороб.

«Сьогодні є багато охочих пропіаритися на темі вакцинації, проте ніхто так і не взяв на себе відповідальність за майбутнє тих дітей, чиїх батьків сьогодні закликають не робити щеплення», – сказав він.
XS
SM
MD
LG