Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи у Лозовій: хто винен?


Після вибухів на арсеналі під Лозовою. 28 серпня 2008 р.
Після вибухів на арсеналі під Лозовою. 28 серпня 2008 р.

Харків – Сьогодні в суді відбудеться чергове слухання справи про вибухи на арсеналі під Лозовою. На лаві підсудних – колишній командир військової частини, де рік тому сталася пожежа і вибухали боєприпаси. Андрія Полякова обвинувачують одразу за двома статтями Кримінального кодексу. Натомість у військовій частині впевнені: підполковника хочуть зробити «цапом відбувайлом», інакше постраждають високі чини Міністерства оборони.

Справу про вибухи під Лозовою розглядає Апеляційний суд Військово-морських сил України, що розташований у Севастополі. Тільки суд такого високого рангу може судити військовослужбовців, повідомили Радіо Свобода у військовій прокуратурі Центрального регіону. Щоб допитати свідків та постраждалих, суд провів кілька виїзних засідань безпосередньо у Лозовій – на території військової частини, де торік у серпні сталася надзвичайна подія.

Торік суха трава, що загорілася на смітнику біля арсеналу, спричинила вибухи боєприпасів. Снаряди розліталися на відстань у кілька кілометрів, тому мешканців навколишніх районів та селищ довелося евакуювати. За фактом вибухів військова прокуратура порушила кримінальну справу.

Головний обвинувачуваний – колишній командир військової частини Андрій Поляков. Його звинувачують одразу за двома статтями: недбале ставлення до військової служби і незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими пристроями.

Головний інженер військової частини, проти якого також порушили кримінальну справу, потрапив під амністію і тепер проходить як свідок. За власною інформацією Радіо Свобода, Андрій Поляков від амністії відмовився, бо це означало б визнати свою провину.

Військові кажуть про диверсію

Військовослужбовці з Лозової вважають обвинувачення, висунуті командирові, несправедливими. Ось що розповів Радіо Свобода один із військових, який побажав залишитись неназваним.

«Командир тут невинний настільки, наскільки його обвинувачують. Він заручник тієї ситуації, яка склалася в країні. Гроші на вибухо-пожежну безпеку не виділялися, а командир мав це робити. Кого зробити «цапом відбувайлом»? Звісно ж командира! Не будуть же робити «цапом відбувайлом» усе Міністерство оборони, включаючи міністра оборони і весь відділ вибухо-пожежної безпеки в Києві, який за це відповідає», – розповів Радіо Свобода один із військових, що служив у Лозовій.

На думку військових, з якими вдалося поспілкуватись Радіо Свобода, трава на території арсеналу зайнялася не випадково. У військовій частині кажуть про підпал і називають це диверсією.

Наразі з арсеналу в Лозовій вивозять боєприпаси. Потяги для вивезення безкоштовно надала «Укрзалізниця». Саму частину до кінця наступного року планують розформувати.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG