Доступність посилання

ТОП новини

Хто заплатить за отруєння дітей у Джанкої?


Сімферополь – Хто відповідатиме, а головне, платитиме за отруєння дошкільнят у Джанкої? Наприкінці минулого тижня понад дві сотні дітей з 8 дитячих садків цього кримського міста потрапили до лікарні із симптомами харчового отруєння. Потім медики повідомили, що отруєння спричинив кефір, інфікований бактеріями дизентерії. А в середу міністр охорони здоров’я України Василь Князевич заявив, що держава стягне компенсацію зі власників молочного цеху, продукцією якого отруїлися діти в Джанкої. Водночас він же повідомив, що Кабінет Міністрів України надає на ліквідацію наслідків масового отруєння дітей у Джанкої півтора мільйона гривень.

На прес-конференції в Кабінеті міністрів Василь Князевич повідомив, що доручив переглянути всі витрати, які було здійснено під час цієї події в Джанкої. За його словами, або місцева влада, або урядова комісія звернуться до Генеральної прокуратури для того, щоб направити подання до суду і компенсувати всі ці витрати власником молокозаводу, де, за попередніми даними, вироблявся злощасний кефір.

Міністр також повідомив, що урядова комісія і Міністерство охорони здоров’я надають допомогу правоохоронним органам у розслідуванні факту масового отруєння дітей у Джанкої. «Всю решту зроблять вже правоохоронні органи, і вони зроблять свої висновки. Ми ж наполягатимемо на обов’язковості відшкодування шкоди. Не може бути так, щоб через чиюсь недбалість витрачали не тільки мільйони коштів, але й зусилля на подолання наслідків», – додав він.

Загалом, починаючи з перших днів вересня, до Джанкойської лікарні було шпиталізовано 203 особи, з яких 198 дошкільнят 8 міських дитсадків, 3 школярів і 2 дорослих, які заразилися від малюків. Більшість з них уже виписалися з лікарні, зараз там перебуває близько десятка осіб, які теж готуються до виписки.

Заплатить усе ж таки держава?

За повідомленням першого заступника головного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, причиною масового отруєння дошкільнят став кефір, що постачався з молокозаводу Генічеська Херсонської області. У вихідні вона розповіла, що кефір був інфікований збудником дизентерії того ж самого різновиду, який виявили у хворих дітей.

Проте у середу 5-й канал з посиланням на Херсонську обласну санепідемстанцію повідомив, що місцеві санітарні медики після ретельного обстеження усе ж не виявили збудника дизентерії в Генічеську. За словами головного санітарного лікаря Херсонщини Василя Стряпачука, дослідили усі цехи на підприємстві, двічі брали аналізи в усіх його працівників, але результат – негативний. Він наполягає: причину недуги майже двохсот дітей слід шукати в іншому місці.

Поки медики і правоохоронці шукають причини і винних в отруєнні джанкойських дошкільнят, за все платить бюджет. За словами Василя Князевича, виділені центральним урядом півтора мільйона гривень будуть направлені на «компенсацію, надання допомоги та придбання дезінфекційних засобів». Що майже 120 тисяч гривень зі свого резервного фонду виділив кримський уряд. З них Джанкойська райдержадміністрація отримає 100 тисяч, Джанкойська міськрада – 12,4 тисячі гривень, а Міністерство охорони здоров’я Криму – 5,8 тисячі гривень.

Оскільки розслідування що триває, то міністр охорони здоров’я України Василь Князевич відзначив у цій ситуації головне: «Найкращий результат – усі дітки залишилися живими».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG