Доступність посилання

ТОП новини

У Грозному зняли пам’ятник колишньому президентові Чечні Ахматові Кадирову


У ніч на четвер у центрі Грозного за рішенням президента північнокавказької республіки Чечні в Росії Рамзана Кадирова знесли пам’ятник, який на честь його батька, колишнього президента республіки Ахмата Кадирова, поставив у 2005 році російський скульптор Зураб Церетелі.

При демонтажі пам’ятника, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, був присутній сам Рамзан Кадиров та духовні лідери Чечні.

Старійшина роду Кадирових Хож-Ахмад Кадиров звернувся до автора пам’ятника Зураба Церетелі, подякувавши йому за «його натхненну працю» і попросивши його «вірно зрозуміти» рішення президента та всієї родини Кадирових, які виконують заповіт Ахмата Кадирова – не ставити йому пам’ятники.

Рамзан Кадиров повідомив, що на місці пам’ятника буде побудований меморіальний комплекс, який буде присвячений «тисячам соратників Ахмат-Хаджі Кадирова, що віддали свої життя у боротьбі з терористами та ваххабітами… і зірвали плани міжнародного тероризму, скеровані на розвал Росії».

Ахмат Кадиров під час першої чеченської війни в 1990-х був одним із активних діячів незалежницького руху Чеченської Республіки Ічкерії й муфтієм (найвищою духовною особою) мусульман Чечні. Проголошував «джигад» (священну війну) проти Росії, але після підписання чеченсько-російських мирних угод відкликав його. Із початку другої чеченської війни перейшов на бік російської влади і став головою адміністрації Чеченської Республіки в складі Росії, а потім був обраний її президентом. Убитий унаслідок замаху в 2004 році.
XS
SM
MD
LG