Доступність посилання

ТОП новини

День народження Довженка: нагода дізнатися більше і повернути його фільми в Україну


Афіша з підписами відомих діячів світового мистецтва
Афіша з підписами відомих діячів світового мистецтва

Київ – Карикатури, намальовані Олександром Довженком, оригінали його кіносценаріїв, унікальні родинні фото – ці та інші маловідомі документи можна побачити у Центральному державному музеї-архіві літератури та мистецтва України. Тут діє виставка до 115-річчя від дня народження класика світового кіно. Далеко не все найцінніше з його доробку вдалося повернути в Україну.

Документи про Довженка науковці двох держав, України і Росії, збирали понад три роки. З найцікавішого – карикатури геніального українського режисера, що він малював, ще працюючи дипломатом у Європі; фото, на яких режисер перекопує сад біля кіностудії, або ж стоїть по коліно у воді разом із кінооператорами.

Крім того, на виставці оприлюднили оригінали кіносценаріїв Довженка і навіть звіти агентів КДБ, які стежили за ним.

Чимало фактів розповіли й учасники відкриття виставки. Зокрема, тимчасово повірений у справах Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов пригадав, як його землякові, письменнику Миколі Вінграновському, Довженко допоміг на початку його творчого становлення.

«Довженко помітив Миколу ще в Києві, запросив до Москви, працював із ним, доки не зробив із нього чудового актора. Врешті Микола Вінграновський виконав головну роль у фільмі «Повість полум’яних літ», який знімала дружина Довженка Юлія Солнцева», – розповідає Всеволод Лоскутов.

Довженко хотів повернутися в Україну. Росія досі проти

Карикатура Довженка- 1920-рік.
В Україні й Росії триває дискусія щодо перепоховання Олександра Довженка в Україні. На відкритті виставки порушили це питання працівники Російського державного архіву літератури та мистецтва.

Вони почали з того, що Довженко належить російській культурі так само, як і українській, оскільки «всі свої кінокартини він створював у Росії».

Останнє твердження спростували українські архівознавці. Приміром, зйомки «Поеми про море», однієї з останніх робіт режисера, тривали на півдні України.

Сам Довженко за півтора місяця до смерті писав про свій намір повернутися на Батьківщину, каже експерт із біографій українських митців Катерина Криворучко.

«Один із останніх його листів: «Допоможіть мені повернутися в Україну… Мені потрібно, щоб бодай з одного мого вікна було видно Дніпро, і десь там попід обрієм – Десну й чернігівські землі», – цитує Довженків лист Катерина Криворучко.

Наразі відомо, що офіційна позиція Москви – не дозволяти перепоховання Довженка.

Усіх фільмів Довженка Україна досі не має

Подібна ситуація і з історичними документами про генія українського кіно. Частина з них зберігається в архівах Києва та Чернігова. Частина перебуває у Москві.

Повернути їх практично не реально, пояснює директор Центрального державного музею-архіву літератури та мистецтва Леонід Скрипка. За його словами, росіяни надають досить якісні копії більшості документів, але щодо деяких Україна навіть копій не отримала.

Олександр Довженко - автопортрет
Як не отримала і всієї добірки фільмів Олександра Довженка. Зокрема, плівковий оригінал картини «Зачарована Десна» є лише в Росії, Україна не має якісних копій фільму, хоча відповідні запити український уряд надсилає з 1991 року.

Голова Держкомархівів України Ольга Гінзбург учора сказала про це представникам російського посольства. У відповідь тимчасово повірений у справах Росії в Україні Всеволод Лоскутов пообіцяв надати Україні якісну копію фільму «Зачарована Десна».

Тож маємо надію, що, окрім документів про життя Довженка, українці невдовзі побачать і його картини, які за час незалежності так і не з’явилися на українських телеекранах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG