Доступність посилання

ТОП новини

Тетчер була проти об’єднання Німеччини – британська преса


Марґарет Тетчер, прем’єр-міністр Великої Британії у 1979-1990 роках. Фотографія від 7 березня 2007 р.
Марґарет Тетчер, прем’єр-міністр Великої Британії у 1979-1990 роках. Фотографія від 7 березня 2007 р.
Прем’єр-міністр Великої Британії в 1989 році Марґарет Тетчер під час особистої зустрічі з тодішнім радянським керівником Михайлом Горбачовим у Москві за два місяці до занепаду Берлінського муру висловлювалася проти об’єднання Німеччини, стверджує британський щоденник The Times.

При цьому газета посилається на таємні радянські стенограми, вивезені на Захід на початку 1990-х років.

За цими матеріалами, Тетчер заявила тоді, що ні Велика Британія, ні Західна Європа не хочуть об’єднання Німеччини і що вона просить Горбачова зробити все можливе, щоб відвернути це.

«Ми не хочемо єдиної Німеччини. Це призведе до зміни повоєнних кордонів, а цього ми не маємо дозволити, бо це підірве стабільність усієї міжнародної ситуації і може поставити під загрозу нашу безпеку», – сказала, за цим повідомленням, Тетчер Горбачову.

За її словами, які наводить газета, розпад Організації Варшавського договору не є в інтересах Заходу і Захід не домагатиметься декомунізації Східної Європи.

Такі цитати містяться в документах, копії яких свого часу вивіз до Лондона російський дослідник Павло Строїлов. Стенограми з радянських архівів перейшли тоді, після розпаду СРСР, до Фонду Горбачова, що його створив колишній радянський керівник, втративши посаду. Невдовзі всі ці документи знову засекретили, і нині відомі тільки ці копії.

За ними, інші західні політики теж були проти об’єднання Німеччини.

Через місяць після занепаду Берлінського муру особистий радник президента Франції Франсуа Міттерана Жак Атталі зустрічався в Києві з чільним помічником Михайла Горбачова Вадимом Загладіним і передав йому здивування французького керівництва, що Москва не втрутилася в німецькі події.

Французький представник також заявив тоді, що Франція жодним чином не хоче об’єднання Німеччини.

Інший британський щоденник, The Financial Times, зі свого боку надрукував документи з британських архівів про таємні переговори Тетчер і Міттерана 1989 року, коли обидва керівники висловлювали стурбованість «німецьким питанням».

За цими документами, прем’єр-міністр Великої Британії говорила президентові Франції, що відновлена Німеччина «запанує» над Польщею, Чехословаччиною і Угорщиною, а для решти Європи залишить «тільки Болгарію і Румунію».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG