Доступність посилання

ТОП новини

Із саркофагу Ярослава Мудрого в «Софії Київській» зник один із кістяків


Національний заповідник «Софія Київська» проводить розслідування за фактом зникнення останків із саркофагу Ярослава Мудрого.

Напередодні у Свято-Софіївському соборі було відкрито саркофаг, де, за попередніми історичними даними, були останки князя Київської Русі – Ярослава Мудрого та його дружини Ірини. У процедурі відкриття саркофагу брали участь історики, археологи, патологоанатоми та антропологи.

Як сьогодні повідомила заступник директора заповідника Ірина Марголіна, саркофаг, який відкривали у 1939 та 1964 роках, не був зачинений належним чином. Замок на дерев’яному ящику з останками був зламаний. У ящику науковці побачили фрагменти чоловічого кістяка – натомість, жіночих останків не знайшли.

Як повідомила Ірина Марголіна, «1939 року останки вивчались у Ленінградському інституті антропології. По закінчення Другої світової війни їх перевезли назад у запасники нашого заповідника, ящик з елементами кістяків не відкривали до 1964 року, коли після досліджень його було заховано у саркофазі».

Нинішнє відкриття саркофагу пов’язане зі здійсненням міжнародного проекту з досліджень ДНК князів доби Київської Русі, щоб встановити долю княжих нащадків. З українськими науковцями працюватимуть їхні шведські, американські та британські колеги.
XS
SM
MD
LG