Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні організації закликають поновити пошук замовників вбивства Гонгадзе


Міжнародні журналістські організації закликають українську владу відновити пошуки замовників вбивства Георгія Гонгадзе і посадити їх на лаву підсудних, а також порушити кримінальні справи проти високопосадовців, які перешкоджали слідству.

У спільній заяві чотири міжнародні журналістські організації привітали просування у справі, якому сприяло затримання Олексія Пукача, але відзначили, що досі нічого не відомо про те, хто був замовником вбивства, і яким чином було віддано наказ стратити Гонгадзе.

«Слідство далі не відповідає на це питання, що ставлять і Парламентська Асамблея Ради Європи, і ми, і наші українські колеги», – йдеться в заяві.

Документ підписали Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейден Уайт, від Фундації Гонгадзе Мирослава Гонгадзе, від Національного союзу журналістів Великої Британії та Ірландії Джеремі Діар, від Інституту масової інформації Алла Лазарева.

Убивство Гонгадзе було скоєне восени 2000 року. Журналіст зник 16 вересня. У березні минулого року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві журналіста трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

Ще один обвинувачуваний – колишній керівник Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач – перебував у розшуку з 2005 року. У липні цього року його затримали у селі в Житомирській області.
XS
SM
MD
LG