Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк: США грають у велику гру з Росією і ціною цієї гри є, зокрема, ПРО


Коментуючи зміну американських планів щодо розміщення у Східній Європі системи протиракетної оборони, колишній міністр закордонних справ України, а нині голова парламентського комітету з євроінтеграції Борис Тарасюк сказав Радіо Свобода, що «Сполучені Штати грають у велику гру з Росією і ціною цієї гри є, зокрема, ПРО у Чехії і Польщі».

Тарасюк висловив сподівання, що таке «перезавантаження» відносин не буде відбуватися коштом центральних європейців, включно з українцями.

«Якщо такі зміни варті геополітичним змінам на краще, то можливо це є та ціна, яку треба платити. Мені це невідомо. В будь-якому разі я вважаю, що дії США без достатніх пояснень чеському уряду і польському уряду, без достатніх пояснень партнерам по НАТО можуть видатися здачею позицій нової адміністрації перед російською владою», – заявив Борис Тарасюк.

Для того, щоб запевнитися у тому, що зміна американських планів у Європі не нашкодить Україні Борис Тарасюк очікує від США однозначної підтримки подальшого розширення НАТО на схід. «Якщо це буде супроводжуватися такими заявами, то я не бачу ніяких негативних проблем для України», – заявив колишній голова українського зовнішньополітичного відомства.

Сьогодні вранці американський щоденник The Wall Street Journal заявив про відмову США від планів щодо ПРО в Європі.

Однак пізніше речник Міністерства оборони США Джофф Моррелл повідомив, що адміністрація президента США Барака Обами вносить «значні зміни» в плани розташувати в Східній Європі нову систему протиракетної оборони, повідомив у Вашингтоні речник

За його словами, попередній план ґрунтувався на думці, що Іран розроблятиме міжконтинентальні балістичні ракети, тим часом як за останніми даними розвідки там приділяють значно більше уваги ракетам малої й середньої далекосяжності.

Із урахуванням цього Сполучені Штати Америки вважають, що необхідно розташувати «систему більшої гнучкості й можливостей», яка б захистила американські війська і друзів США в Європі, заявив речник.

Він наголосив, що це поліпшення системи ПРО жодним чином не стосується Росії, а стосується виключно Ірану.
XS
SM
MD
LG