Доступність посилання

ТОП новини

Переоцінка військової стратегії США: прагматизм переміг


Прага – Нова концепція військової стратегії Сполучених Штатів Америки на чеській політичній сцені викликала розгубленість. Лідери правих політичних сил говорять про зраду політичних інтересів. І, навпаки, комуністи та проліві «соціальні демократи» не приховують радості. Стримувати емоції закликають чеські аналітики, на їхню думку, в час глибокої конституційної кризи, яку зараз переживає Чехія, невизначеність у відносинах зі США може поглибити політичне протистояння і вплинути на позицію країни у діалозі з Європейським Союзом.

Перша реакція чеських політиків, лідерів політичних партій свідчить, що крок президента США Барака Обами, який змінив рішення щодо розміщення американського радару в Чехії, стривожив передусім правий політичний спектр. Відмова від радару на чеських землях є кроком назустріч Ірану та Росії, вважає колишній міністр оборони і лідер проправої партії «ТОП09» Карел Шварценберг. Однак, нова концепція зовнішньої політики США відкриває шлях до діалогу з Іраном країн «Групи 5 + 1» – США, Британії, Франції, Китаю, Росії та Німеччини.

Про те, що дії команди Барака Обами націлені на довшу перспективу і принципово не змінюють формат чесько-американського діалогу, в розмові з Радіо Свобода наголосив Ïржі Пеге – ректор Нью-Йоркського університету в Празі, колишній політичний радник президента Вацлава Гавела.

«Не думаю, що те, що Сполучені Штати вирішили скасувати свій проект щодо розміщення протиракетної оборони в Чехії та Польщі, означає втрату інтересу до Центральної Європи, – каже він. – Це потрібно брати як прагматичну переоцінку військової стратегії США у світлі економічної кризи. Там збігаються фактори фінансових видатків для цієї системи, а також технічної недосконалості. Думаю, що це є головною причиною».

На думку чеського політолога, в певному символічному сенсі можна розглядати новий крок США як крок назустріч Росії, але не можна сприймати його як carte blanche, котру дістала Росія для більшого впливу у своїх колишніх сателітах.

Однак і пересічні чехи, і політики з обох сторін спектру погоджуються з тим, що зміна концепції військової стратегії США прийшла невчасно: до економічної та конституційної кризи в Чехії додаються проблеми розбалансованого діалогу з партнерами по НАТО.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG