Доступність посилання

ТОП новини

США відмовляються від планів ПРО в Європі


Тепер іранським ракетам у Європі ніщо не загрожуватиме (на фото 2006 року пуск ракети «Шагаб-3», здатної сягнути на 2100 км; зараз розробляються ще далекосяжніші варіанти)
Тепер іранським ракетам у Європі ніщо не загрожуватиме (на фото 2006 року пуск ракети «Шагаб-3», здатної сягнути на 2100 км; зараз розробляються ще далекосяжніші варіанти)

Прем’єр-міністр Чехії Ян Фішер повідомив на прес-конференції в Празі, що президент Сполучених Штатів Барак Обама телефонував йому минулої ночі й заявив, що США відмовилися від плану розташувати в Чехії радар наведення планованої системи протиракетної оборони в Східній Європі.

За його словами, Чехія «взяла до уваги» це рішення.

Очікується, що найближчими годинами чи хвилинами і в Варшаві офіційно підтвердять відмову США від планів розмістити в Польщі другу частину системи ПРО, ракети-перехоплювачі. На цей час польські урядовці говорять про це лише анонімно.

Американська делегація на чолі з заступницею держсекретаря Еллен Тошер уже провела переговори в Варшаві з представниками керівництва Польщі і вирушила до Праги, де теж проведе переговори по обіді.

За деякими повідомленнями, з заявою про скасування планів щодо протиракетної оборони в Європі може виступити через кілька годин сам Барак Обама.

Підстави перегляду – технічні й політичні

Раніше про відмову США від планів щодо ПРО в Європі повідомив американський щоденник The Wall Street Journal у сьогоднішньому числі.

За твердженням газети, Вашингтон обґрунтовує своє рішення тим, що Іран, проти можливого ракетного нападу якого була призначена система, як виявилося, розвиває свою ракетну програму не так швидко, як оцінювали раніше, і це зменшує загрозу США і Європі.

Обама, прийшовши до влади, наказав переглянути плани щодо ПРО в Європі, реалізацію яких почала адміністрація Джорджа Буша. Серед критиків плану існували побоювання, що він може виявитися технічно неефективним, надто дорогим і, можливо, просто не потрібним. Цей перегляд завершується, і на офіційне оголошення його результатів очікували десь наступного тижня.

«На користь Росії й Іранові, на шкоду Східній Європі»

Проти планів розміщення в Європі елементів американської системи протиракетної оборони категорично виступає Росія. Вона твердить, що ці оборонні плани становлять загрозу її безпеці.

Адміністрація Барака Обами, на відміну від попередньої, заявляє про необхідність «перезавантажити» і радикально поліпшити відносини з Росією. Так само вона пом’якшує ставлення і до Ірану.

Після попередніх повідомлень про можливість скасування американських планів щодо ПРО в Європі, які вже лунали раніше, керівники східноєвропейських країн висловлювали стурбованість, що США можуть піти на поліпшення стосунків із Росією на шкоду своїм союзникам у східноєвропейському регіоні.

У Росії, яку про зміну планів США на цей час іще офіційно не поінформували, від офіційних коментарів наразі утримуються, а неофіційно й анонімно вітають відмову від планів щодо ПРО в Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG