Доступність посилання

ТОП новини

Пропозиція США Росії: відмова від ідеї ПРО в Європі в обмін на допомогу щодо Ірану


Прага – Сполучені Штати звернулися до Росії з пропозицією: якщо Росія допоможе переконати Іран відмовитися від ядерної програми, тоді Вашингтон відмовиться від своїх планів побудови системи протиракетної оборони в Центральній Європі. Офіційні особи з Білого Дому підтвердили Радіо Свобода, що президент США Барак Обама дійсно висунув таку пропозицією президентові Дмитру Медведєву в листі на адресу Кремля три тижні тому. Факт отримання подібної пропозиції з Вашингтона підтвердив президент Росії Дмитро Медведєв. Щоправда, він заперечує, що йдеться про обмін. «Ми дійсно листуємося, немає сенсу заперечувати. Але якщо говорити про якісь розміни чи обміни, то таким чином питання не ставилися, бо це непродуктивно», – зазначив Медведєв.

У розмові з Радіо Свобода один із високопосадовців у Білому Домі заявив, що листа, в якому президент Обама закликає Росію до співпраці щодо Ірану було відправлено президенту Росії. «Одним із шляхів, як зменшити рівень іранської ядерної загрози, є стратегічний діалог із Росією», – заявив американський урядовець, який погодився прокоментувати цю новину на умовах анонімності.

Перше повідомлення про вашингтонську пропозицію надійшло з добре поінформованої у кремлівських справах російської газети «Комерсант». Воно пролунало якраз напередодні п’ятничної зустрічі в Женеві державного секретаря США Гілларі Клинтон з її російським колегою.

Впливова газета New York Times повідомляє, що в листі йдеться не про прямий обмін – системи протиповітряної оборони на допомогу з Іраном, а, скоріше, про створення стимулу для Москви у співпраці з Вашингтоном.

«Росія зацікавлена у співпраці з Іраном»

Директор московського офісу американського дослідницького центру Heritage Foundation Євген Волк погоджується, що все залежатиме від конкретних деталей, але навряд чи Москва готова відмовитися від вигідних іранських контрактів.

«Російська участь в іранській ядерній програмі дає можливість забезпечити зайнятість для великої кількості людей у російському атомному комплексі, який переживає кризу, які і всі інші. У політичному сенсі Росія зацікавлена у співпраці з Іраном, щоб стримувати американський вплив у Центральній Азії», – зазначає Євген Волк.

Угода про розташування систем протиракетної оборони в Чехії та Польщі була проектом попередньої адміністрації Джорджа Буша, який пояснював її необхідністю попередити можливий ядерний удар з боку Ірану. Москва різко критикувала розташування протиракетних систем, пояснюючи, що вони завдають шкоди безпеці Росії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG