Доступність посилання

ТОП новини

Європейці застерігають про новий «Берлінський мур» у Грузії


Видатні європейські діячі попереджають, що фактична анексія Росією двох сепаратистських грузинських регіонів може створити новий «Берлінський мур» у Грузії.

Серед 12 діячів, які підписали відкритого листа, – колишній президент Чехії Вацлав Гавел, євродепутат від Німеччини Данієль Кон-Бендіт, французькі письменники Андре Ґлюксман і Бернар-Анрі Леві.

Їхнього листа надрукували в вівторок чотири європейські газети – The Guardian, Le Monde, Die Welt і Corriere della Sera.

Як пишуть автори листа, у Грузії на кін поставлена цілісність Європи. Через 20 років після «визволення половини континенту в Європі будується новий мур – цього разу через суверенну територію Грузію», – мовиться в статті.

Автори закликають усі 27 країн-членів Європейського Союзу «визначити активну стратегію, яка мала б на меті допомогти Грузії мирним чином відновити її територіальну цілісність і домогтися виведення російських військ, нелегально розташованих на її території».

Росія після минулорічної війни проти Грузії залишила свої війська в двох грузинських сепаратистських регіонах, Південній Осетії та Абхазії, а по тому визнала їх за «незалежні держави». Про таке саме визнання оголосили з часом президенти Нікарагуа та Венесуели; у їхніх країнах, за повідомленнями, дипломатичне визнання є прерогативою голови держави і не потребує схвалення парламенту. Президент Нікарагуа видав декрети про визнання Абхазії й Південної Осетії. Наразі не відомо, чи оформлена юридично заява президента Венесуели.

Решта світу, а також міжнародні організації далі вважають ці регіони частинами території Грузії. Грузія визначає їх як окуповані Росією території.
XS
SM
MD
LG