Доступність посилання

ТОП новини

Нові обличчя та інтриги 64-ї сесії Генасамблеї ООН


Відкриття 64-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. З промовою виступає Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, Нью-Йорк, 23 вересня 2009 року.
Відкриття 64-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. З промовою виступає Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, Нью-Йорк, 23 вересня 2009 року.

Прага – У Нью-Йорку в середу відкрилася 64-та сесія Генеральної асамблеї ООН. Впродовж семи днів лідери 120 країн світу обговорюватимуть найбільш наболілі глобальні проблеми. На порядку денному, зокрема, ситуація в Афганістані, арабсько-ізраїльський конфлікт, майбутнє Нагірного Карабаху в Азербайджані.

Відкрив засідання Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. «Цьогорічне відкриття дебатів на 64-й сесії Генеральної асамблеї просить нас піднятись для виняткового моменту, – сказав Пан Ґі Мун. – Серед численних криз – енергетичної кризи, нестачі їжі, економічного спаду, пандемії грипу, які виникли одночасно, світ чекає від нас відповіді».

Каддафі дебютував у Нью-Йорку скандалом
Президент США Барак Обама на відкритті асамблеї


Серед учасників цьогорічної сесії Генасамблеї ООН чимало нових облич. Серед них – новообраний президент США Барак Обама та лівійський лідер Муаммар Каддафі. Останній вперше бере участь у засіданні Генасамблеї ООН із моменту приходу його до влади 40 років тому.

Каддафі вистачило тільки присутності, щоб прикувати до себе увагу не тільки політиків та журналістів, а й пересічних американців. Глава Лівійської Джамагірії вже за традицією оселився в бедуїнському наметі в міському парку Бедфорда, що в передмісті Нью-Йорка. Бедфордська місцева влада висловила незадоволення одіозністю лівійського гостя і заявила про намір прибрати намет якомога швидше. Утім, на заваді у переговорах з лівійцями стало незнання останніми англійської мови.

Лівійський лідер Муаммар Каддафі на відкритті асамблеї
Крім того, у планах лівійського лідера – неформальна зустріч із американським президентом Бараком Обамою. Між іншим, президентом цьогорічної Генасамблеї ООН обраний лівійський дипломат Алі Абдуссалам Трекі.

Плани Японії та німецький ультиматум

Чимало уваги під час засідання Генасамблеї буде прикуто до прем’єр-міністра Японії Юкіо Хатоями. Глава японського уряду закликає до створення в Азії прототипу Європейського Союзу із запровадженням єдиної валюти. Напередодні Юкіо Хатояма зустрівся із президентом Китаю Ху Цзіньтао, і, за повідомленнями японських дипломатів, сторони домовились про зміцнення відносин між країнами.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад у сессійній залі
Скандалом може завершити свою участь у засіданні Генеральної асамблеї Німеччина. МЗС країни повідомило про намір залишити засідання Генасамблеї в разі, якщо президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад під час промови з трибуни ООН заперечуватиме Голокост. Берлін закликає інші країни Євросоюзу зробити те ж саме. Між тим, президент Ірану заперечував Голокост ще минулого тижня, тобто, напередодні засідання міністрів закордонних справ постійних членів Ради безпеки ООН і Німеччини щодо іранської ядерної програми. Ймовірно, що сьогодні позиція Ахмадінеджада не зміниться.

Український Президент Віктор Ющенко має виступити на Генасамблеї наприкінці першого дня засідання (23 вересня) – після виступів президентів Ірану та Болівії. Глава української держави наприкінці свого президентського терміну збирається розповісти світовим лідерам про пріоритети української політики, а також говоритиме про вшанування пам’яті жертв нацизму й Голодомору.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG