Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США започатковують нову еру співробітництва на основі обопільних інтересів


Барак Обама.
Барак Обама.

Нью-Йорк – Тут відкрилася осіння сесія Генеральної Асамблеї ООН. Серед промовців першого дня були президент Сполучених Штатів Барак Обама і президент України Віктор Ющенко.

У виступі на форумі ООН Барак Обама закликав делегатів 192 країн до співробітництва у вирішенні кардинальних проблем сучасності, таких як збройні конфлікти, геноцид, пандемічні захворювання, поширення ядерної зброї тощо. Він, зокрема, сказав, що «ті, хто звик завжди звинувачувати Америку в однобічних діях у світі, вже не можуть стояти осторонь, очікуючи, що Америка самотужки розв’яже всі проблеми світу».

Президент запевнив Генеральну Асамблею, що Сполучені Штати започатковують нову еру співробітництва на підставі обопільних інтересів і взаємної поваги. За словами Барака Обами, «хвиля майже рефлексивного антиамериканізму», що донедавна котилася світом, «відтак вже не може слугувати виправданням колективної бездіяльності».

Аналізуючи виступ Обами, коментатори виділяють те місце, де президент США казав, що «дуже легко звинувачувати інших у своїх власних труднощах і звільняти себе від відповідальності за свій влсний вибір і власні дії».

Ющенко: треба посилювати гарантії безпеки неядерних держав

Віктор Ющенко.

Президент України Віктор Ющенко у своєму виступі на сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що Україна підтримує кроки США та Росії щодо укладення нової угоди про нерозповсюдження ядерної зброї.

За його словами, Київ розраховує на підтримку постійними членами Ради Безпеки ООН пропозицій України стосовно посилення гарантій безпеки неядерним державам, зокрема тим, які добровільно відмовились від ядерної зброї або її розробки.

Президент України також закликав ООН протидіяти відновленню тоталітарних та імперських ідеологій у світі.

За словами українського лідера, відверті інформаційні війни, енергетичний та економічний шантаж, втручання у внутрішні справи не вкладається в цивілізовані рамки. Ющенко додав, що всі члени ООН і особливо постійні члени Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй мають бути взірцем у дотриманні принципів міжнародного права, рівноправності народів і добросусідства, сказав Віктор Ющенко.

Президент також повідомив у своєму виступі на сесії Генеральної Асамблеї ООН, що Україна ініціює заснування ради економічної безпеки ООН.

Він привітав рішення різних міжнародних форумів, спрямованих на боротьбу з глобальною фінансовою кризою. При цьому Ющенко наголосив на важливій ролі ООН у цьому процесі.

Говорив Президент і про необхідність посилення боротьби з морським піратством. Віктор Ющенко, зокрема, пропонує створити в Африці центр для збору інформації та розробки планів протидії цьому явищу і закликає провести спеціальне засідання Генеральної Асамблеї.

Вибір теми представник Ющенка пояснював тим, що цього року біля берегів Сомалі пірати захопили понад 30 українських моряків, а всього на торговельних суднах світу працює близько 70 тисяч громадян України.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG