Доступність посилання

ТОП новини

Європейська інтеграція української культури


Київ – У Києві молоді митці з шістнадцяти європейських країн створили мозаїку сучасної культури України. Мозаїка ця включає фотографію, живопис, музику і навіть традиційну кухню. Процес роботи у рамках проекту «Навігатори між культурами» підтримали Британська Рада та молодіжні організації України.

Тож рецепт пропонується наступний: беремо і змішуємо карпатські пісні, французький та балканський «міський романс» – і на цьому мелодійному тлі демонструємо фото-картини, зроблені у Львові, Кракові, Таллінні та Парижі, із затишними вуличками і шпилями храмів. А потім проводимо рекламну кампанію за допомогою вареників, які можна подавати під гострими угорськими соусами, та канапок із салом – і маємо смак України на європейському мистецькому столі!

Європейські «культурні навігатори», які у ці дні й виробили такий «мультимедійний» образ України під час творчих дискусій, стверджують: український мистецький смак до вподоби європейцям. Чому саме? Естонка Інга Сармае пояснює: «Мені подобається Україна, це країна з багатонаціональною культурою, з чудовими традиціями у мистецтві. Ми тут усі – однодумці. Ми творимо спільний образ України, ми навчаємо толерантності та взаєморозумінню одне одного».

«Щоб стерти ворожнечі у плані культур»

А делегація молодих художників і дизайнерів із Литви у захваті: разом з українськими колегами, вони роблять фотовиставку про сучасну архітектуру Києва, Вільнюса і Каунаса, що демонструватиметься у цих містах. А також малюватимуть пейзажі – символи цих міст у кількох школах Києва, Одеси, Каунаса. Литовські та українські митці при цьому зауважують, що свій проект готові поширити і на інші європейські держави.

«Проект розрахований на те, щоб стерти ворожнечі у плані культур, зробити людей більш доступними, відкритими одне до одного, – зазначає українська учасниця проекту Любов Багацька. – Приміром, коли ми приїжджаємо в якусь країну, не знаємо якоїсь культури чи звичаїв, ми можемо зробити неприємності і собі, і людям. А також – щоб знайти своїх однодумців в інших країнах і в подальшому організовувати спільні проекти».

Координатор програми «Навігатори між культурами», голова Британської Ради в Україні Маргарет Джек зізнається, що і гадки не мала, наскільки цікава, яскрава, багата культура України. Тож немає нічого дивного, що учасники київської зустрічі з таким натхненням працювали над мозаїкою української культури. Як визначила пані Джек, здійснення проекту ознайомить європейців із українською культурою, а українців – із сучасним мистецтвом Європи.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG