Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували рідкісні українські монети


Виставка рідкісних монет, викарбуваних за часів української Незалежності, – «Не лише гроші» – відкрилася в Дніпропетровському історичному музеї імені Дмитра Яворницького і приурочена до 160-річчя музею, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

На вітринах – ювілейні та пам’ятні монети з нумізматичної колекції музею, а також подаровані меценатами рідкісні екземпляри, кількість яких в Україні не перевищує ста примірників.

Музейники наголошують, що всі ці монети є окрасою їхнього зібрання, бо мають високу художню цінність.

Фахівці пояснюють: номінальна вартість кожної монети набагато нижча від її реальної вартості. Приміром, 10-гривнева срібна монета «Хрещення» з серії «Народні свята та обряди» насправді вартує у 30 разів дорожче.

У зібранні – ювілейні монети серій «Відродження української державності», «Герої козацького часу», «Видатні особистості України», «Духовні скарби» тощо, а також серії пам’ятних медалей “Ukraina Terra Cosacorum” та інші.

Перлина колекції – 250-гривнева монета «Оранта», справжня вартість якої оцінюється не в одну тисячу гривень.

Рідкісні екземпляри музеєві презентували дніпропетровські колекціонери.

Крім того, у колекції – монети й медалі, виготовлені до різних пам’ятних дат Дніпропетровського краю, – 230-річчя обласного центру, ювілею академіка Дмитра Яворницького тощо.

Дніпропетровський історичний – один із п’яти найстаріших музеїв України.
XS
SM
MD
LG