Доступність посилання

ТОП новини

Сербія опротестувала візит до ООН керівника Косова


Сербія оголосила в суботу, що подала офіційний протест до Організації Об’єднаних Націй у зв’язку з присутністю там президента Косова.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич заявив, що Фатмір Сейдіу, який називає себе президентом Косова, є приватною особою, громадянином Сербії, і йому не місце на засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії, яку визнали наразі 62 зі 192 країн-членів ООН. Республіка Косово не є членом ООН.

Іще низка країн дала знати, що в своєму рішенні, чи визнавати Косово, чекає на дорадче рішення Міжнародного суду – верховного судового органу ООН – щодо легальності проголошення незалежності Косова.

Цей запит Сербії про дорадче рішення, який передала до Міжнародного суду минулого року Генеральна асамблея ООН, не матиме прямої юридичної сили, за ним буде лише авторитет цього Суду. Вук Єремич раніше висловлював сподівання, що вердикт буде на користь Сербії. За його словами, це зміцнить позиції Сербії на міжнародній арені.

Сербія далі вважає Косово і Метохію своїм автономним краєм у своєму складі, як то визначає її Конституція. Найбільшу підтримку Сербії в цьому надає Росія, яка має право вето в Раді безпеки ООН.

Міжнародний суд має почати розгляд справи про Косово 1 грудня.
XS
SM
MD
LG