Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Німеччині проходять парламентські вибори


Сьогодні в Німеччині проходять парламентські вибори.

Згідно з попередніми опитуваннями, лідирує партія Християнсько-демократичний союз, очолювана нинішнім канцлером Анґелою Меркель. Але основна інтрига на виборах розгорнеться довкола формату коаліції.

Після чотирьох років великої коаліції з соціал-демократами Меркель заявляє про бажання мати нового молодшого партнера в уряді – Вільну демократичну партію. Її лідер Гідо Вестервелле на фінальній виборній акції у Кельні оптимістично заявив про «останні години перебування в опозиції» для його партії. Стабільність, за його словами, може гарантувати Німеччині лише альянс між сильним Християнсько-демократичним союзом та ВДП.

Конкурент Меркель – лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр – в останні дні став значно більше упевненим у своїх силах. Хоча все вказує на те, що Меркель залишиться канцлером на другий термін, Штайнмаєр розраховує зберегти велику коаліцію і залишитися віце-канцлером на наступні чотири роки. У виступі перед прихильниками у суботу в Дрездені він закликав виборців не підтримувати правоцентристський уряд ХДС та ВДП. «В останні тижні ми не дозволили зламати свій дух і посилили свої позиції. Той, хто може наздоганяти, може й перемагати», – сказав Штайнмаєр.

У виборах німецького бундестагу бере участь близько 62 мільйонів виборців. Дільниці у Німеччині відкриті з 8-ої до 18-ої години за місцевим часом.
XS
SM
MD
LG