Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Москаль проти «Хізб ут-Тахрір»


Геннадій Москаль, 2008 р.
Геннадій Москаль, 2008 р.

Сімферополь – Начальник кримської міліції генерал Москаль розпочинає «хрестовий похід» проти кримських послідовників ісламістської партії «Хізб ут-Тахрір». Як народний депутат він ініціював розробку законопроекту про заборону в Україні цієї всесвітньої релігійно-політичної організації. Водночас кримські «хізби» скаржаться не тільки на тиск правоохоронців, але й на насилля з боку представників «традиційного» Ісламу.

Загалом експерти відзначають зростання у Криму і впливу, і кількості прихильників всесвітнього релігійно-політичного ісламського руху «Хізб ут-Тахрір» («Ісламська партія визволення»). За даними Республіканського комітету у справах релігій при Раді міністрів Криму, в автономії налічується 700-800 прихильників цієї «партії». Водночас, Геннадій Москаль каже, що під впливом «хізбів» уже перебуває до 30 тисяч кримських мусульман. За його словами, із забороною «Хізб ут-Тахрір» держава запізнилася.

Поранений мусульманин після зіткнення в Кіровському районі (10 вересня, фото з любительського відео)
Нещодавно кримський главк міліції повідомив, що 10 вересня в одному із сіл Кіровського району автономії під час релігійної вечері іфтар на честь священного місяця Рамадан сталася сутичка між місцевими мусульманами-прихильниками «традиційного» ісламу та активістами «Хізб ут-Тахрір», які, начебто, захопили сільську мечеть. У результаті кривавої бійки 8 її учасників отримали поранення.

Начальник кримської міліції Геннадій Москаль каже, що таких випадків у Криму насправді багато. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що не хоче «жити в ісламській державі Халіфат, створення якої ініціює організація, що заборонена не тільки на Заході, але й в мусульманських країнах», і вже розпочав збір документів для заборони в Україні руху «Хізб ут-Тахрір». За його словами, це треба зробити для захисту територіальної цілісності та незалежності України, для захисту кримських мусульман і «традиційного» ісламу.

Мусульманська Умма – розколота

У мусульманській громаді (Уммі) Криму ні щодо згаданого інциденту, ні щодо цієї ініціативи Геннадія Москаля єдності нема. Духовне управління мусульман Криму фактично солідаризувалося з позицією міліції. Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров заявив кримській інформагенції QHA, що будь-яка «партія чи релігійна організація, у програмі якої є екстремістські ідеї, має бути заборонена».

Кількість "хізбів" зростає - на конференції прихильників "Хізб ут-Тахрір", 2008 р.
Водночас, представник кримської гілки «Хізб ут-Тахрір» Абдуселям Селяметов сказав Радіо Свобода, що інцидент в Кіровському районі був «провокаційним нападом бандитів на віруючих мусульман», і цих нападників «міліція покриває».

Що ж до ініціативи Геннадія Москаля, то Абдуселям Селяметов назвав її «політичною і передвиборною», бо раніше генерал публічно висловлювався проти заборони цієї ісламської партії лише за те, що вона пропагувала «інший» іслам. Представник кримської гілки «Хізб ут-Тахрір» стверджує, що натомість її позиція не змінилася. Як і раніше, кримські «хізби» займають ненасильницьку позицію, пропагують норми ісламської моралі і критикують такі вади сучасного суспільства, як алкоголізм, наркоманія, проституція і здирництво.

А от заступник голови Республіканського комітету у справах релігій при кримському уряді Айдер Булатов в інтерв’ю Радіо Свобода закликав не перебільшувати радикалізм та екстремізм «Хізб ут-Тахрір». За його словами, заборона цієї організації не примусить її прихильників згорнути свою діяльність, але може лише додати їм популярності.

Тим часом Геннадій Москаль попросив Міністерство закордонних справ України надати перелік країн світу, в яких існують правові механізми для заборони діяльності партії «Хізб ут-Тахрір». Він закликав керівництво МЗС дати доручення українським дипломатичним структурам за кордоном підготувати інформацію й надати перелік країн, де існують правові механізми, які забороняють функціонування «хізбів».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG